Hlavní obsah

Do Severní Koreje dorazil západní rock, Pchjongjangem buráceli Laibach

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Slovinští Laibach se stali první západní skupinou, která zahrála v Severní Koreji. Jejich vystoupení v paláci Ponghwa v hlavním městě Pchjongjangu doprovázelo promítání severokorejských propagandistických plakátů na plátně nad pódiem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovinští Laibach zahráli v PchjongjanguVideo: Reuters

 
Článek

„Účinkující ukázali umělecké kvality skupiny osobitým zpěvem, bohatým hlasem a kvalitním ztvárněním,“ komentovala státní média.

Rockově industriální skupina, která při své produkci využívá nejrůznější symboly včetně kontroverzních svastik, se sice dočkala potlesku, ale z výrazů návštěvníků bylo patrné, že si nejsou jistí, co si mají myslet.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Členové Laibach v centru Pchjongjangu

Foto: ČTK/AP

Pchjongajangské publikum

To ale mnohdy neví ani západní publikum a kritici. Část z nich má za to, že často syroví a strozí Laibach nepokrytě propagují hnutí potlačující práva a svobody lidí. Taková polemika se koneckonců objevila i po posledním koncertě kapely v pražské Akropoli před třemi lety. Je ale očividné, že skupina takovým přístupem ironizuje a zpochybňuje veškerou propagandu bez rozdílu stran i manipulaci vůbec.

Také proto je jejich vystoupení v KLDR, které se nemohlo obejít bez souhlasu a možná iniciativy autoritativního vůdce Kim Čong-una, paradoxem.

Foto: ČTK/AP

Vystoupení Laibach v Pchjongjang

Laibach v Pchjongjangu hráli osvědčené hity včetně svých slavných coververzí Life is Life a The Final Countdown. Zaznělo i několik písní z muzikálu The Sound of Music, které prý jsou v Koreji velmi oblíbené.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Slovinská kapela v KLDR vystoupila k 70. výročí konce druhé světové války. V plánu jsou dva koncerty, v Pchjongjangu Laibach zahrají ještě ve čtvrtek. Není jasné, zda se přišel anebo přijde podívat také vůdce Kim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám