Hlavní obsah

KLDR prý plánuje vypuštění další družice

– Pchjongjang/Soul

Severokorejský vyslanec při OSN Čang Il-han v úterý podpořil spekulace, že KLDR by mohla v říjnu vypustit další kosmickou raketu, která může sloužit i jako nosič jaderných hlavic. Někteří analytici předpovídají, že se odpal uskuteční kolem 10. října – na toto datum totiž připadá 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce, uvedla ve středu AFP.

Foto: Kyodo, Reuters

Start severokorejské rakety s družicí v roce 2012

Článek

Minulý týden jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na „důvěryhodné tajné informace“ z vládních zdrojů napsala, že severokorejský vůdce Kim Čong-un osobně nařídil vypuštění satelitu k oslavě zmíněného výročí.

Na tiskové konferenci v úterý vysoký severokorejský diplomat Čang Il-han v reakci na jihokorejské spekulace řekl, že „nemůže vyloučit možnost“ říjnového testu. „Jsem si jistý, že tento den oslavíme velkolepým způsobem,“ dodal.

„Již v minulosti jsme uvedli, že nepodlehneme tlaku Spojených států při modernizaci a rozšiřování našeho jaderného arzenálu… Jsme svobodný národ a můžeme si dělat, co chceme,“ zdůraznil Čang.

Možnost startu nové severokorejské rakety dlouhého doletu podpořilo také sdělení americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru. Podle něj čerstvé satelitní snímky ukazují, že KLDR dokončila další fázi modernizace svého hlavního odpaliště raket v Sohe, kterou započala na jaře letošního roku.

Vystavěna byla nová budova, kde budou moci být před odpalem uloženy ve vodorovné poloze stupně nosné rakety i její náklad. Dokončena byla také vysoká, několikapatrová konstrukce pohybující se na kolejích, která se bude využívat k přesunu raket či stupňů rakety k odpalovací rampě, napsala agentura AP.

Podle institutu nicméně nyní nic nenasvědčuje tomu, že by se nový odpal chystal. „Navzdory skutečnosti, že toto odpalovací zařízení je po úpravách, zahájených v roce 2013, připraveno, stále nevidíme v Sohe žádné známky příprav na říjnovou událost,“ prohlásil Joel Wit, bývalý činitel amerického ministerstva zahraničí, který spolupracuje s ústavem Univerzity Johnse Hopkinse.

V prosinci 2012 severokorejská raketa dlouhého doletu Unha-3 vynesla ze základny Sohe na severozápadě země na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ tento krok odsoudil jako zakázaný test nosiče dlouhého odletu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám