Hlavní obsah

Slavného lva Cecila zabil americký zubař

Aktualizováno

Nikoli neznámý španělský turista, ale zubař Walter Palmer z americké Minnesoty zabil slavného lva Cecila v africkém Zimbabwe. Lev byl velkou atrakcí parku Hwange. Palmer se brání tím, že netušil, jaké zvíře zabil. Už dříve ale byl stíhán za nezákonný lov.

Foto: Paula French, ČTK/AP

Lev Cecil

Článek

Podle svých slov si najal dva oficiální průvodce, kterým zaplatil 50 tisíc dolarů (asi 1,5 miliónu korun). Domníval se, že jeho „výlet“ je zcela legální.

„Než jsem ho zabil, netušil jsem, že lev byl celebritou, že má obojek a vědci jej studují,“ řekl v místním listu The Star Tribune. Činu prý dodatečně lituje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zvíře při lovu nejprve odlákal z parku na mršinu, pak je střelil šípem. Tento způsob má lov legalizovat, protože zvíře není zabito na území parku.

Zraněného lva dostihli za 40 hodin a dorazili ho ranou z pušky. Po zastřelení lovec lvu uřezal hlavu a zvíře stáhl. Mršinu našli strážci o několik dní později. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lev Cecil na archivních záběrechVideo: Reuters

Třináctiletého lva sledovali vědci z Oxfordské univerzity. Upozornili na to, že Palmer nezabil jen lva, ale de facto i jeho šest mláďat. Nový samec, který převezme smečku, je totiž zabije, aby se mohl se samicemi hned pářit sám.

Lovec a průvodci se prý snažili zničit i obojek, který lev nosil.

Palmer byl už jednou souzen kvůli lovu. V roce 2006 dostal pokutu 3000 dolarů za to, že ve Wisconsinu zastřelil medvěda mimo území vyhrazené k lovu.

Dva průvodci už byli zatčeni a obviněni. Místní svaz průvodců už přiznal, že jeho lidé jsou do případu zapojeni. Hrozí jim pokuta až 20 000 dolarů či odnětí svobody na patnáct let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám