Hlavní obsah

Solární letoun možná svět neobletí včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nagoja

Plánovaný oblet světa se letounu na výlučně sluneční pohon Solar Impulse 2 nemusí zdařit. Americké televizi CNN to přiznal jeden z pilotů, švýcarský inženýr a propagátor využívání sluneční energie André Borschberg.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun Solar Impulse 2 čeká na lepší počasí, aby mohl dokončit cestu kolem světaVideo: Reuters

 
Článek

„Jsou šance, že to zvládneme, ale také rizika, že to včas nestihneme,“ řekl Borschberg v japonské Nagoji, kde se společníkem Bertrandem Piccardem cestou na Havajské ostrovy uvízli prvního červnového dne kvůli špatnému počasí. [celá zpráva]

Stroj měl poškozené křídlo. To se podařilo opravit, ale počasí se stále neumoudřilo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dobrodruzi si dali čas na dokončení 35 000 kilometrů dlouhého přeletu do Abú Zabí, odkud stroj vzlétl v březnu, do konce července. Plány ale brzy vezmou za své, protože se zkracujícím se dnem bude na severní polokouli stále méně slunečního světla, takže letoun nebude stíhat dobíjet svých více než 17 000 solárních baterií pro noční přelety.

„Promrhali jsme hodně času,“ připustil Borschberg, zatímco Piccard dodal, že nechtějí riskovat a vydávat za nepříznivých podmínek na cestu za každou cenu. „To by byla hloupost,“ poznamenal Piccard.

„Když nedoletíme letos, dokončíme let příští rok, to je jisté,“ uzavřel Borschberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám