Hlavní obsah

Jižní Korea úspěšně otestovala raketu, může udeřit kdekoliv v KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jižní Korea provedla ve středu úspěšný test balistické rakety s doletem 500 km, která je schopna zasáhnout území skoro celé Severní Koreje, uvedla agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea úspěšně otestovala balistickou raketu, která může zasáhnout celé území KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Podle ministerstva balistická raketa vypálená ze střelnice Tchean na západě země zasáhla cíl. Test, jemuž přihlížela jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, podle její kanceláře „demonstroval výkon pokročilé balistické rakety a schopnost zasáhnout Severní Koreu“, pokud by podnikala provokace.

Prezidentka uvedla, že jde o vzkaz Pchjongjangu: „Severní Korea nebude mít jinou šanci, než místo provokací přistoupit k dialogu.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podrobnosti k testu zveřejněné nebyly, vývoj jihokorejské rakety ale začal v roce 2012, když Washington a Soul oznámily plán zvýšit dolet jihokorejských balistických raket z 300 km na 800 kilometrů. Také se zvýší nosnost a budou moci být vybaveny těžšími hlavicemi, než je stávající půltunová.

Severní Korea dohodu, která umožňuje Korejské republice vyvinout rakety s delším doletem, označila za spiknutí s cílem vyvolat válku.

Foto: Yonhap, Reuters

Start jihokorejské balistické rakety

Podle agentury AP otestovala Jižní Korea ještě jednu střelu určenou k likvidaci nepřátelských balistických raket. Jihokorejské ministerstvo se k testu nevyjádřilo, uvedlo jen, že Jižní Korea plánuje vyvinout antirakety dlouhého doletu, schopné zničit přilétající balistické rakety. Takovýto raketový štít má sloužit k odstrašení KLDR.

Obrana je nutná. Pchjongjang rozvíjí se raketové síly, KLDR v květnu uvedla, že úspěšně otestovala podmořskou balistickou střelu odpálenou z ponorky a také že disponuje technologií umožňující jí vyrobit dostatečně malé jaderné hlavice, které lze umístit na rakety. Experti obě tvrzení KLDR následně zpochybnili.[celá zpráva]

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950-53 byla ukončena pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám