Hlavní obsah

Šéf OSN se do korejského podniku nepodívá, KLDR zrušila pozvání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea zrušila pozvání na návštěvu průmyslového komplexu Kesong pro generálního tajemníka Organizace spojených národů Pan Ki-muna. Pan měl v plánu navštívit komplex ve čtvrtek v rámci své snahy přispět ke zlepšení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. Komplex společně provozují obě země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Pan ve středu uvedl, že Severní Korea informovala OSN, že změnila své rozhodnutí a zrušila pozvání na návštěvu komplexu. Vysvětlení, proč své rozhodnutí na poslední chvíli změnila, KLDR neposkytla, napsala agentura AP.

"Brzy ráno nás úřady Korejské lidově demokratické republiky informovaly prostřednictvím svých diplomatických kanálů, že změnily své rozhodnutí, podle kterého jsem mohl navštívit průmyslový komplex Kesong," uvedl Pan. Pan měl být třetím sloužícím šéfem OSN, který by navštívil Severní Koreu.

Pan Ki-mun se narodil na jihu Korejského poloostrova. V letech 2004 - 2006, tedy v letech intenzivních jednání zaměřených na ukončení severokorejského jaderného programu, byl ministrem zahraničí Jižní Koreje.

Průmyslový komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, je symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování.
V roce 2013 byla zóna pět měsíců uzavřena kvůli vyhrocení vztahů na poloostrově v důsledku série severokorejských jaderných testů.
Korejský poloostrov je technicky stále ve válečném stavu, válka obou korejských států v 50. letech minulého století skončila jen příměřím a nikoli mírovou smlouvou.
Naposledy navštívil KLDR šéf OSN Butrus Butrus-Ghálí v roce 1993, uvedla agentura Reuters.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám