Hlavní obsah

Virus eboly může přežívat v očích

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krvácivá horečka ebola, která od prosince 2013 v západní Africe postihla 26,5 tisíce lidí, z nichž 11 tisíc zabila, je na ústupu, ale zdaleka se nevzdala.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Výzkum léků na ebolu v Jennerově institutu v britském Oxfordu

Článek

V Libérii se sice nový případ neobjevil už druhý měsíc a v Sieře Leone a Guineji nové případy výrazně ubyly, ale jsou. Ukazuje se, že mohou existovat překvapivě skrytá ohniska.

Časopis New England Journal of Medicine zveřejnil informaci o kuriózním případu amerického lékaře. Pětačtyřicetiletý muž se při nasazení v Sieře Leone nakazil, ale byl po převozu do Spojených států vyléčen.

Američana pálilo oko

Krvácivá horečka ebola, která od prosince 2013 v západní Africe postihla 26,5 tisíce lidí, z nichž 11 tisíc zabila, je na ústupu, ale zdaleka se nevzdala.

Po propuštění z nemocnice ale začal mít pálivé pocity v oku a zhoršilo se mu vidění. Test ukázal, že v kapalině jeho levého oka žije virus eboly. Po další tříměsíční antivirové léčbě a podávání steroidů se jeho stav začal vracet k normálu.

Podle expertů jde o důsledek vlastností některých lidských tkání, jako je právě oko, chrupavky, varlata či centrální nervová soustava: dokážou „izolovat“ proniknuvší patogeny.

Již dříve bylo zjištěno, že virus eboly může až tři měsíce přežívat ve spermatu, proto WHO vyléčeným mužům doporučovala pohlavní abstinenci.

Přežívání viru v oku znamená další možný skrytý faktor znovupropuknutí epidemie. I to je jedním z témat 48. zasedání Světové zdravotnické organizace v Ženevě, které od pondělka jedná hlavně o financování zdravotnických služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám