Hlavní obsah

Dívka přežila masakr ve škole schovaná ve skříni. Místo vody pila tělové mléko

Novinky, bok

Vedle smutných příběhů popisujících utrpení příbuzných zavražděných keňských studentů na vysoké škole ve městě Garissa se objevil i jeden se šťastným koncem. Devatenáctiletá dívka přežila řádění teroristů díky tomu, že se schovala ve skříni pod hromadou oblečení.

Foto: Andrew Njuguna, ČTK/AP

Devatenáctiletou studentku Cynthii Cheroitichovou objevili policisté dva dny po masakru schovanou ve skříni.

Článek

Devatenáctiletá Cynthia Cheroitichová se nejspíš i díky své duchapřítomnosti nestala jednou z obětí čtvrtečního útoku somálské teroristické organizace Aš-Šabáb, při kterém bylo zabito 148 studentů.

Jakmile zaslechla střelbu, schovala se do skříně ve svém pokoji, a důkladně se přikryla vrstvami oblečení. Odtud ji až po dvou dnech vysvobodili policisté a vedení školy, kteří ji museli přesvědčovat, že je po všem a ona může ven.

Střelba a teroristé v pokoji 

Cynthia nejdříve uslyšela střelbu, a proto se rychle schovala do skříně, její kamarádky pak pod postele. Chvíli nato vešli do jejich pokoje teroristé.

„Řekli (teroristé) jim, ať vylezou ven. Pak dodali - pokud neumíte přečíst muslimské slovo, lehněte si na zem. Když ano, jděte na druhou stranu,” vypověděla dívka pro CNN.

Útočníci tak zjišťovali, kdo je křesťan, a kdo muslim. O osudu spolubydlících se dívka nezmínila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na univerzitu ve městě Garissa zemřelo minimálně 147 lidíVideo: Reuters

„Ani jsem se nehnula, měla jsem zavřené oči. Střelba se ozývala všude. Strašně jsem se bála,” dodala. Její strach byl tak velký, že se nehnula z místa ani poté, kdy střelba utichla. Nemohla si dojít ani pro vodu, a tak místo toho konzumovala tělové mléko, které ve skříni našla.

Ve skrýši ji až po dvou dnech objevili policisté, ani těm ale nevěřila, že je po všem. Až vedoucí univerzity ji přesvědčil, že už může vylézt.

Mezi útočníky byl syn vládního úředníka

V zemi je třídenní smutek za 148 obětí. Úřady už zatkly několik podezřelých, čtyři útočníci zemřeli při masakru. Jedním z nich byl Abdirahim Abdullahi, syn vládního zaměstnance. "Otec ohlásil bezpečnostním složkám, že jeho syn zmizel z domu,” uvedlo ministerstvo vnitra.

Keňa v neděli vypsala odměnu v přepočtu 5,5 miliónu korun za pomoc při dopadení hlavního organizátora útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám