Hlavní obsah

Soukromá vesmírná loď Dragon se pokusí odstartovat v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Další pokus o start americké soukromé zásobovací lodi Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z floridského Mysu Canaveral se má uskutečnit v sobotu ve 4.47 tamního času (10.47 SEČ). Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Úterní pokus byl přerušen na poslední chvíli kvůli technickému problému na nosné raketě Falcon 9.

Foto: Scott Audette, Reuters

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX na letecké základně na Mysu Canaveral, která má na oběžnou dráhu vynést bezpilotní loď Dragon.

Článek

Bezpilotní loď Dragon od firmy SpaceX měla šestičlenné posádce orbitálního komplexu přivézt přes 2200 kilogramů zásob už před Vánocemi, ale v polovině prosince byl start dvakrát odložen kvůli nutnosti otestovat raketové motory.

V úterý bylo odpočítávání zastaveno necelé dvě minuty před plánovaným startem, podle NASA kvůli problémům s pohonem nosné rakety.

Pokud by ani sobotní pokus nevyšel, naskytne se další příležitost ke startu příští úterý v 3.36 (9.36 SEČ), uvedla NASA.

Foto: Terry Renna, ČTK/AP

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX na letecké základně na Mysu Canaveral

Na palubě orbitální stanice jsou nyní dvě ženy – Italka Samantha Cristoforettiová z Evropské vesmírné agentury (ESA) a Ruska Jelena Serovová. S nimi tam pobývají Američané Terry Virts a Barry Wilmore a Rusové Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov.

Společnost SpaceX zamýšlí při startu Dragonu také vyzkoušet přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na neukotvené námořní plošině. Nějakou dobu totiž testuje možnost opakovaného využívání prvního stupně raket, což by přispělo ke snížení nákladů letů do vesmíru.

SpaceX je nyní jednou ze dvou amerických soukromých společností, které NASA pomáhají se zásobováním ISS. Poslední pokus o vyslání zásob na nákladní lodi Cygnus firmy Orbital Sciences skončil na konci října explozí nosné rakety Antares krátce po startu ze státu Virginie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

SpaceX představila vesmírnou loď Dragon V2

Americká soukromá společnost SpaceX představila variantu své vesmírné lodě Dragon, která je určena pro přepravu astronautů. Plavidlo označované jako Dragon V2,...

Výběr článků

Načítám