Hlavní obsah

V Číně zatkli jednoho z nejmocnějších politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínská policie zatkla jednoho z nejmocnějších politiků posledního desetiletí, bývalého šéfa vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga. Vládnoucí Čínská komunistická strana jej zároveň vyloučila ze svých řad. V pátek o tom informovala státní agentura Nová Čína.

Foto: Jason Lee/Files , Reuters

Čou Jung-kchang

Článek

Čou byl obviněn z přijímání vysokých úplatků a vyzrazení státního tajemství. Kromě toho je stíhán kvůli styku s několika ženami, což mělo být součástí „korupčních transakcí“.

Čou odešel do výslužby před dvěma lety, do té doby vedl rozsáhlý vnitrostátní bezpečnostní aparát. Je vůbec nejvyšším státním představitelem, kterého prokuratura vyšetřuje kvůli korupci. Kromě něj je stíháno hned několik jeho bývalých spolupracovníků i příbuzných.

Policie údajně zabavila majetek Čouovy rodiny. Jeho výše se ovšem podle BBC odhaduje na 90 miliard jüanů (328 miliard korun).

Korupci v nejvyšších politických kruzích kritizoval při svém nástupu do funkce prezident Si Ťin-pching, který sliboval nápravu poměrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám