Hlavní obsah

Odhozené novorozeně přežilo týden v kanálu

– Sydney

Šest dnů přežilo v kanálu poblíž dálnice M7 v Sydney novorozeně, které tam odhodila hned po porodu matka. Tu v pondělí australská policie obvinila z pokusu o vraždu. Miminko zabalené v nemocniční pokrývce našli v neděli náhodou kolemjedoucí cyklisté, napsal list Sydney Morning Herald.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V australském Sydney našli v kanálu novorozenceVideo: Reuters

 
Článek

Pláč dítěte zaslechli v neděli ráno cyklisté, kteří jeli po silnici v Quaker´s Hill kolem kanálu. „Nejdřív jsme mysleli, že je to kotě, ale když jsme sesedli z kola, bylo jasné, co to je – pláč nemluvněte,” řekl David Otte deníku The Daily Telegraph. Bylo třeba šesti mužů včetně tří hasičů, aby se podařilo odklopit 200 kilogramů vážící betonový poklop zakrývající kanál.

Dítě bylo převezeno do nemocnice. „Bylo podvyživené,“ uvedl inspektor David Lagas. Týden starý chlapeček je ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Policie předpokládá, že se dítě narodilo minulé pondělí 17. listopadu a v úterý se ocitlo v odpadní rouře,” uvedla ve zprávě. Podle vyšetřovatelů matka zřejmě dítě prostrčila úzkým otvorem nahoře a to pak spadlo na dno. Dodali, že nevědí, jak dokázalo přežít bez potravy ve 2,5 metru hlubokém kanálu. Mohlo tomu pomoci, že v Sydney týden nepršelo a kanál byl vyschlý.

Foto: ČTK/AP

Novorozenec nalezený v kanálu v Sydney na snímků police Nového jižního Walesu

Podle gynekologa a porodníka Andrewa Pescea může podobné utrpení u dítěte způsobit dlouhodobé problémy, jako je například poškození mozku.

„Myslím, že o moc déle už by nepřežilo, pokud by nezačalo dostávat potravu,” dodal. Zdraví novorozenci podle jeho slov mají rezervy, aby se vyrovnali s relativní podvýživou. Často ztratí až deset procent porodní váhy, protože matkám může trvat i několik dní, než se jim vytvoří dostatek mléka pro kojení.

Třicetileté matce z Quaker´s Hill, kterou policie vystopovala pomocí nemocničních záznamů, hrozí v případě odsouzení až 25 let vězení. Před soudem má poprvé stanout v pátek. Momentálně je v nemocnici poté, co si při výslechu stěžovala na zdravotní potíže. Nevylučují ani poporodní depresi nebo laktační psychózu.

Reklama

Výběr článků

Načítám