Hlavní obsah

Americký letoun zaútočil v Somálsku na vůdce hnutí Šabáb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké jednotky zasáhly proti islamistickým milicím Šabáb v Somálsku. Podle agentury AP to v úterý uvedl Pentagon. Vysoký představitel somálské rozvědky prohlásil, že terčem americké operace byl vůdce hnutí Šabáb Ahmed Abdi Godane. Zatím není jasné, zda byl zabit, ale milice přiznaly BBC ztrátu devíti svých mužů.

Článek

Vysoký představitel somálských tajných služeb řekl, že terčem pondělního náletu amerických bezpilotních letounů byl právě šéf Šabábu. Zaměřen byl ve chvíli, kdy odjížděl ze schůzky vedení hnutí. Informace rozvědky naznačují, že Godane "mohl být zabit společně s dalšími radikály", dodal zdroj.

„Můžeme říci, že vysoce postavený činitel skupiny byl zabit v důsledku toho, jak reagovali po útoku, kdy začali s masakry v oblasti a sťali několik lidí, kteří měli mobilní telefony, zatkli mnoho dalších,” později upřesnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Milice Šabáb BBC přiznaly, že při útoku dronů zahynulo devět nebo deset jeho členů.

Godane, známý rovněž pod jménem Mukhtar Abu Zubeyr, je duchovním vůdcem Šabábu, pod jehož vedením se somálští radikálové spojili s teroristickou sítí Al-Káida. Patří k nejhledanějším africkým teroristům od září 2013, kdy somálské milice Šabáb podnikly rozsáhlý atentát na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při němž zahynulo nejméně 67 lidí.

Mluvčí Pentagonu John Kirby oznámil, že americká armáda vyhodnocuje výsledek operace a další informace poskytne později.

Útok na věznici

Milice Šabáb se přihlásily k víkendovému útoku na věznici, z níž chtěli jejich členové osvobodit své spolubojovníky. Při přestřelce s vojáky přišlo podle AP o život všech sedm útočníků, tři vojáci a jeden civilista.

Američané své jednotky ze Somálska stáhli v roce 1994 a od té doby zasahují proti islamistům ovládajícím některá města pouze zřídka.

Letos v lednu zasáhl americký letecký útok na jihu země auto s jedním z vůdců radikálů. Loni v říjnu zaútočili ve stejné oblasti příslušníci elitní námořní jednotky Navy Seals, jejichž plánované zadržení jiného z předáků extremistů se však nezdařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám