Hlavní obsah

V Japonsku popravili člena jakuzy a vraždícího žháře

– Tokio

Dvě popravy proběhly v pátek v Japonsku. První byla vykonána na zabijákovi z jakuzy, druhým usmrceným byl žhář. Od roku 2012, kdy do úřadu nastoupil premiér Šinzó Abe, stoupl počet provedených trestů smrti na jedenáct.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nejnovější popravy se konaly jen několik dní před očekávanými změnami v Abeho vládním kabinetu. Mezi nimi má být i jmenování nového ministra spravedlnosti, jehož souhlas je nutný před vykonáním každé popravy.

Oba popravení byli několikanásobnými zabijáky. Devětapadesátiletý Cutomu Takamizawa byl vůdcem jednoho z gangů japonské mafie jakuza. Soud ho shledal vinným ze zastřelení tří lidí v letech 2001 až 2005.

Šestapadesátiletý bývalý taxikář Micuhiro Kobajaši byl odsouzený za smrt pěti lidí a vážné zranění čtyř dalších v roce 2001, když zapálil úřad úvěrové společnosti v severním Japonsku.

Vedle Spojených států je Japonsko jedinou další velkou průmyslovou demokratickou zemí, která vynáší a vykonává tresty smrti. Přestože proti této praktice protestují evropské vlády i ochránci lidských práv, průzkumy dokazují, že trest smrti v Japonsku podporuje valná většina obyvatel. V současnosti má Japonsko 125 odsouzených v celách smrti. V zemi se popravuje oběšením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám