Hlavní obsah

V průmyslové zóně v Kesongu se podle KLDR přiotrávili dělníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejští dělníci zaměstnaní v průmyslovém komplexu v Kesongu, kde podnikají jihokorejské firmy, byli podle tvrzení KLDR přiotráveni benzenem. Kvůli podezření pozastavily svou výrobu v Kesongu dvě firmy vyrábějící díly pro automobily, informovala ve čtvrtek jihokorejská média.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Šňůra jihokorejských aut jedoucích do Kesongu

Článek

Počet dělníků s potížemi, jako jsou bolest hlavy a horečka, nebyl zveřejněn.

Jihokorejská vláda obvinění Pchjongjangu odmítá. Na pracovištích se podle jejího předběžného vyšetřování benzen nepoužívá.

Soul chce podrobně prověřit příčinu zdravotních problémů Severokorejců. Pchjongjang však odmítá jihokorejský návrh na šetření pod vedením nezávislých odborníků.

Stále ve válečném stavu

Průmyslový komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný Jižní Koreou, je symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. Působí tam na 120 drobných a středních jihokorejských podniků, v nichž pracuje přes 50 tisíc severokorejských zaměstnanců. Z provozu zóny získává KLDR devizy, jihokorejské firmy těží z nižších mzdových nákladů.

Minulý rok byla zóna pět měsíců uzavřena kvůli vyhrocení vztahů na poloostrově po severokorejském jaderném pokusu.

Korejský poloostrov je technicky stále ve válečném stavu. Válka obou korejských států v 50. letech minulého století skončila jen příměřím, nikoli mírovou smlouvou. Obě země odděluje demilitarizovaná zóna, která je ve skutečnosti přísně vojensky střeženou hranicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám