Hlavní obsah

V JAR zmizely laptopy Interpolu, zřejmě i s údaji o Krejčířovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Proces s uprchlým Čechem Radovanem Krejčířem, obviněným v JAR z podílu na vraždách, únosu a mučení, může dostat tvrdou ránu. Z kanceláří mezinárodní policejní organizace Interpol v Pretorii totiž o víkendu někdo ukradl pět laptopů s citlivými údaji. Podle serveru The Sowetan se mohou týkat i Krejčíře.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu.

Článek

Neznámí pachatelé navštívili v sobotu i v neděli kanceláře, které důstojníkům Interpolu poskytla místní policie, a nejspíš měli přístupové karty a kódy pro vstup do budovy a kanceláří. Policie loupež potvrdila, ale s odvoláním na probíhající vyšetřování toho více nesdělila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zdrojů listu The Sowetan patřil jeden z ukradených laptopů důstojníkovi, který se podílel na vydání Kypřana Jorgose Luky z Kypru do JAR. Luka je v jedné z kauz spojován s Krejčířem. Mezi dalšími citlivými informacemi v laptopech prý mohly být tajné seznamy svědků a fakta z vyšetřování mezinárodní zločinnosti.

Obvinil detektivy z napojení na Krejčíře

Jorgos Luka je podezřelý z vraždy majitele jihoafrické sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Loni ve své výpovědi obvinil tři vysoce postavené detektivy napojené na Krejčíře. Někteří z nich čelí obvinění v případu pokusu o vraždu a únosu, v němž je hlavním podezřelým právě uprchlý Čech.

V jihoafrickém tisku se v únoru objevila informace, že Luka spolupracuje s vyšetřovateli a že za to může získat dohodu o nižším trestu. Svou výpovědí by mohl pomoci usvědčit Krejčíře.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Čech je v JAR ve vazbě od loňského listopadu kvůli obviněním z únosu a pokusu o vraždu bratra drogového kurýra, který měl údajně pro českého podnikatele do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 miliónů randů (přibližně 44 miliónů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a Krejčíř ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

V JAR zadrželi Krejčířova účetního

Ve městě Benoni východně od Johannesburgu v Jihoafrické republice zadrželi v pondělí Bulhara, který je považován za pravou ruku uprchlého podnikatele Radovana...

Výběr článků

Načítám