Hlavní obsah

Je hinduistický guru mrtvý, nebo medituje? Rozhodne soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Obtížný úkol připadl indickému soudu. Má rozhodnout, zda významný hinduistický guru šrí Ašutoš Maharádž, mimořádně bohatý zakladatel sekty Divja Džjoti, je již po smrti, nebo ve stavu hluboké meditace napsal ve čtvrtek Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ašrám, kde leží tělo gurua.

Článek

Právní bitvu vede rodina s následovníky gurua, jehož majetek se odhaduje v přepočtu na tři miliardy korun. Podle manželky a syna zemřel guru na konci ledna, ale jeho následovníci tvrdí, že je ve stavu sámadhí, což je nejvyšší stav mysli. Odmítají vydat rodině jeho tělo ke kremaci. Uchovávají je v lednici v ašrámu ve městě Džalandhár ve státě Pandžáb.

Zatímco příbuzní uvádějí, že sedmdesátiletý muž podlehl infarktu, jeho následovníci tvrdí, že upadl do hluboké formy meditace, která jej vede k sebeuvědomění. V prohlášení sekty stojí: „Šrí Ašutoš Maharádž je od 29. ledna 2014 ve stavu sámadhí.“

Při sámadhí se z mysli vypudí všechny vnější vjemy. Pandžábská policie už jeho smrt potvrdila, ale soud odmítl tuto její zprávu verifikovat s tím, že je to duchovní otázka a není možné nutit guruovy následovníky, aby uvěřili, že je mrtvý.

Boj o majetek?

Sami jsou přesvědčeni, že se Ašutoš Maharádž ještě probere, protože mnohokrát dlouho meditoval bez hnutí za mrazu v Himálaji.

Podle jeho syna ale sekta odmítá uznat smrt zakladatele, aby si udržela kontrolu nad jeho majetkem.

Guru ji založil v roce 1983 s cílem dosáhnout světového míru pomocí vlastního probuzení. Jeho vysněný svět měl být plný pravdy, práva a bratrství, čehož mělo být dosaženo „věčnou vědou sebeuvědomění“.

Sekta, která má tisíce následovníků na celém světě vlastní rozsáhlé majetky v Indii, USA, Jižní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám