Hlavní obsah

Čínská loď potopila vietnamskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Čínské plavidlo narazilo do vietnamské rybářské lodi a potopilo ji. Oznámila to v úterý agentura AP s odvoláním na vietnamská média.

Foto: Kham, Reuters

Protest Vietnamců před čínskou ambasádou v Hanoji.

Článek

Čínská rybářská loď narazila do vietnamského kutru v pondělí v Jihočínském moři poblíž sporné oblasti, na kterou si dělají nároky obě země. Nikdo ale nezemřel ani nebyl zraněn, i když desítka vietnamských rybářů musela být vytažena z moře asi 30 kilometrů od čínské ropné plošiny v části Jihočínského moře, na niž si činí nárok i Vietnam.

Vietnam rozhořčený instalací plošiny poslal do sporné oblasti své lodě. Čína odpověděla stejným krokem, aby ochránila svou plošinu. Vietnamci pak napadali čínské zaměstnance zahraničních továren. [celá zpráva]

Peking po nepokojích evakuoval z Vietnamu tisíce svých občanů. [celá zpráva]

Strategická oblast Jihočínského moře, kterým procházejí významné námořní trasy a v němž se předpokládají rozsáhlá naleziště nerostných surovin včetně ropy, je předmětem vleklého sporu mezi Čínou a dalšími asijskými státy – Vietnamem, Filipínami, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem. Peking si činí nárok na takřka celou oblast Jihočínského moře, přestože je to daleko za hranicemi čínských teritoriálních vod. Vztyčení ropné plošiny z 1. května je vnímáno jako jeden z nejprovokativnějších kroků v této lokalitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám