Hlavní obsah

Čína tlačí na KLDR, aby neprováděla jaderný test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Peking využil různé diplomatické cesty, aby varoval Severní Koreu před provedením čtvrtého jaderného testu. V pondělí to uvedla agentura Reuters s odvoláním na několik diplomatických zdrojů z Číny.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Severokorejský voják u rakety Unha, která by mohla nést jadernou hlavici.

Článek

Severní Korea v posledních týdnech vyhrožovala, že uskuteční další nukleární zkoušku na protest proti ”americkým a jihokorejským nepřátelským projevům a mezinárodní kritice severokorejských raketových testů z letošního roku”.

Jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-čin počátkem května prohlásil, že KLDR je ve fázi závěrečných příprav na čtvrtý jaderný test. [celá zpráva]

„Čína řekla Severní Koreji, že pro nový jaderný test není žádné ospravedlnění a že by ho neměla provádět,” sdělil podle agentury Reuters nejmenovaný západní diplomat, který tuto informaci získal od čínských představitelů.

„Jsou proti dalšímu jadernému testu,“ řekl další diplomatický zdroj s tím, že o tomto tématu hovořil Peking se zvláštním vyslancem KLDR v Číně, kterého dosadil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Tlak USA

Spojené státy vyjádřily naději, že Čína využije svůj vliv na Severní Koreu, aby se připojila k zákazu jaderných zbraní. Čína je nejdůležitějším diplomatickým a ekonomickým spojencem KLDR, i když předchozí jaderné a raketové testy a agresivní výhrůžky KLDR otřásly podporou Pekingu. Čínský ministr zahraničí už v březnu řekl, že jedinou cestou k míru na Korejském poloostrově je denuklearizace.

Podle čínského experta Čanga Lian-kueje z Ústřední stranické školy by v případě dalšího jaderného testu Čína podpořila další zostření sankcí proti KLDR. „Myslím, že by Čína také uvažovala o úpravě poskytované pomoci,“ řekl podle serveru worldbulletin.

KLDR zatím uskutečnila tři jaderné zkoušky: v říjnu 2006, v květnu 2009 a naposledy v únoru 2013. Stalo se tak přes zákaz OSN a navzdory zostření mezinárodních sankcí po každém testu.

Podle některých jaderných expertů potřebuje KLDR provést čtvrtou zkoušku, aby otestovala kompaktní nálož, kterou by mohly nést její balistické rakety. Výhružky Pchjongjangu v době dlouhodobého jihokorejsko-amerického spojeného cvičení, ale také mohly být jen propagandistickou válkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám