Hlavní obsah

Nigérie věděla o chystaném únosu dívek, ale nezasáhla, tvrdí AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijská armáda se několik hodin před útokem na školu v Chiboku, odkud bylo odvedeno na tři sta dívek, dozvěděla od věrohodných zdrojů, co radikálové ze sekty Boko Haram plánují. Nijak však nezasáhla, uvedla v pátek Amnesty International (AI).

Foto: Gbemiga Olamikan, ČTK/AP

Matky demonstrují v Abuji kvůli únosu školaček.

Článek

Podle Amnesty International informovalo armádní velitelství v hlavním městě státu Borno Maidugury o hrozbě útoku několik lidí. První to udělali krátce po devatenácté hodině, tedy čtyři hodiny před útokem. Nigerijská armáda přesto do Chiboku neposlala žádné posily.

Podle obhájců lidských práv armáda nejednala také proto, že by se vojáci dostali do střetu s obvykle mnohem lépe vyzbrojenými muslimskými radikály.

Nigerijské úřady věrohodnost zprávy Amnesty International zpochybnily. Podle ministra informací Labarana Makua by vláda zasáhla, pokud by o akci předem věděla.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Z noclehárny u školy v Chiboku bylo uneseno na tři sta dívek, z nichž 53 se podařilo utéci. Zbylé jsou nezvěstné a možná byly odvezeny za hranice země. Vůdce sekty Boko haram oznámil, že je prodá. [celá zpráva]

Podle afrického ředitele AI Netsneta Baleye se ukázalo, že Nigérie zanedbala svou povinnost chránit civilisty. Vyzval vůdce země, aby podnikli veškerá zákonná opatření, aby se dívky vrátily do bezpečí, a také garantovali, že se nic podobného nebude opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám