Hlavní obsah

Austrálie posiluje letectvo, koupí 58 nových stíhaček F-35

Canberra

Austrálie se rozhodla posílit své vzdušné síly RAAF. Objednala dalších 58 nejmodernějších bojových letadel Lockheed F-35 Lightning II. V RAAF by jich mělo nakonec sloužit 72. Premiér Tony Abbott současně s tím ve středu oznámil, že vláda plánuje modernizaci dvou leteckých základen za 1,6 miliardy australských dolarů.

Článek

Abbott uvedl, že nákup Lightningů II zajistí, že Austrálie zůstane regionální mocností v době, kdy posilují své ozbrojené síly další země v asijskopacifické oblasti v čele s Čínou.

Premiér dodal, že si to nevyžádá žádné další náklady. „Chci zdůraznit, že tyto peníze byly odkládány vládou více než desetiletí, a ujistit, že objednávka je odpovědná.“

Nedostatečná vytrvalost

Prvních čtrnáct F-35 objednala Austrálie v roce 2009. Do služby by měly vstoupit v roce 2020. Do té doby budou představovat hlavní sílu RAAF stroje F-18 Super Hornet, které Austrálie objednala v roce 2006 a v 2010.

Důvodem bylo především to, že vývoj F-35 se opozdil a cena vzrostla. Panovaly obavy, že ani po modernizaci by stávající starší F-18AM Hornety nezvládaly všechny úkoly po vyřazení strojů F-111. Řada zemí v oblasti si koupila moderní Suchoj řady 27/30.

Výhodou strojů F-35 je obtížná zjistitelnost radarem, v Austrálii ale byly kvůli tomu, že mají nedostatečnou vytrvalost potřebnou pro rozsáhlou asijskopacifickou oblast, podrobeny kritice.

Reklama

Výběr článků

Načítám