Hlavní obsah

Útok na základnu OSN si vyžádal 58 mrtvých, modré přilby zabránily většímu masakru

– Juba • Aktualizováno

Celkem 58 mrtvých a deset zraněných si vyžádal čtvrteční útok na základnu OSN v Jižním Súdánu, kde našly přístřeší tisíce uprchlíků. V pátek to uvedl představitel OSN Toby Lanzer v Džubě. Původně se uvádělo dvacet obětí.

Foto: Handout, Reuters

Civilisté v Jižní Súdánu hledající pomoc u kanceláře OSN

Článek

„Čtyřicet osm těl, dětí, žen i mužů bylo vyproštěno na základně. Těla deseti útočníků byla nalezena vně základny,“ řekl Lanzer a dodal: „Celkový počet mrtvých je 58, ale může vzrůst, protože sto lidí bylo zraněno, někteří z nich velmi vážně.“

Lanzer dodal, že ve městě Bor útočilo na základnu asi 350 ozbrojených mladíků v civilních šatech, kteří „použili extrémní sílu, aby prorazili obranné pásmo“.

Dodal, že pálili do vyděšených civilistů, kteří našli přístřeší na základně OSN před etnickým násilím. Podle něj jim šlo o to pozabíjet co nejvíc lidí.

Etnický i ekonomický konflikt

„Když jsme zjistili, že jsme napadeni, odpověděli jsme. Rychlá akce mírových sborů zachránila životy,“ ocenil Lanzer rychlou a tvrdou reakci modrých přileb z Nepálu, Indie a Jižní Koreje.

Lanzer dodal, že poslední týden byl pro Jižní Súdán jedním z nejtragičtějších. Kromě útoku na základu OSN opět propukly masakry na severu u ropného střediska Bentiu, které opět dobyli vzbouřenci.

Konflikt propukl v Jižním Súdánu 15. prosince. [celá zpráva]

Na jeho počátku stály spory mezi prezidentem a viceprezidentem. Je etnický, protože oba jsou z různých kmenů, stejně jako ekonomický, vzbouřenci se snaží získat oblast, kde jsou ropná pole. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám