Hlavní obsah

V Jižním Súdánu propukla občanská válka, evakuují cizince

– Londýn/Juba • Aktualizováno

Střety v Jižním Súdánu, které propukly o víkendu, se rozšířily z metropole do dalších měst a vyžádaly si na 500 obětí. Vzbouřenci vedení bývalým viceprezidentem Riekem Macharem se zmocnili města Bor. Spojené státy, Velká Británie a Německo evakuují své občany.

Foto: Reuters

Lidé čekají na letišti v Jubě na evakuaci.

Článek

Boje, které začaly v neděli v hlavním městě Jubě, se mezitím rozšířily do ostatních částí země. Ve čtvrtek vzbouřenci dobyli město Bor, vzdálené od metropole dvě stě kilometrů, které bylo dějištěm etnických masakrů v roce 1991.

Jeho pád přiznal armádní mluvčí Philip Aguer: „Naši vojáci nad Borem ztratili kontrolu, ovládly ji síly Rieka Machara.” Dodal, že správa města neodpovídá, úředníci neberou telefony. Podle něj zřejmě přeběhli.

Foto: Reuters

Tank v ulicích Juby

„V noci se tam střílelo. Nemáme informace o obětech, o uprchlících z města, (bojové) operace pokračují,” řekl ještě Aguer k situaci v nejneklidnější oblasti země. Podle něj napětí roste i ve státech Bílý Nil a Sjednocení.

Od neděle zahynulo v bojích podle dosud známých údajů na 500 lidí, 800 osob bylo zraněno a do základen OSN přišlo hledat útočiště 20 000 civilistů.

Foto: Handout, Reuters

Civilisté v Jižní Súdánu hledající pomoc u kanceláře OSN

Prezident Salva Kiir v pondělí Machara obvinil z pokusu o státní převrat a v metropoli vyhlásil dvanáctihodinový zákaz nočního vycházení. Machar BBC popřel, že mu šlo o svržení vlády: „Salva mě chtěl falešně obvinit. Musel jsem uprchnout. Chtějí mě dostat.”

Kiir ve středu nabídl Macharovi jednání, není ale známo, jak zareagoval.

Foto: Reuters

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir

Evakuace cizinců

Británie vyšle ve čtvrtek do Jižního Súdánu letadlo, protože většina ze 150 oslovených Britů chce zemi opustit. Své občany začaly už ve středu stahovat Spojené státy. Podle rozhlasové stanice Deutsche Welle z Jižního Súdánu odcestovalo také 160 Němců.

Experti varují, že současné nepokoje mohou přerůst v celoplošnou občanskou válku a generální tajemník OSN Pan Ki-mun se obává, že se  boje rozšíří do okolních států.

Foto: Reuters

Obyvatelé Jižního Súdánu, kteří utekli před boji

Po vyhlášení nezávislosti Jižního Súdánu v roce 2011 docházelo ke střetům různých klanů a kmenů u hranic se Súdánem. I současné boje mají částečně etnický charakter, protože Kiir je Dinka a Machar je Nuer. Prezidentův mluvčí Ateny Wek Ateny ale popírá, že by konflikt měl etnický ráz.

V zemi probíhá i tvrdý boj o dělení příjmů z ropy. Těžby se boje zatím nedotkly, řekl telefonicky agentuře Reuters ministr informací Michael Makuei Leuth: "Na ropných polích se nebojuje. Je tam klid. Ropa proudí jako obvykle."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám