Hlavní obsah

OSN: Smrt a ničení je všude, v Jižním Súdánu páchají zvěrstva obě strany

– Ženeva

Boje v Jižním Súdánu se změnily v „děsivou humanitární a lidskoprávní katastrofu s masovými zvěrstvy páchanými oběma stranami konfliktu”. Po skončení čtyřdenní návštěvy této africké země, kterou od prosince zmítají násilnosti mezi vládními silami a rebely, to dnes prohlásil poradce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonović.

Foto: Jake Simkin, ČTK/AP

Vojáci jihosúdánské armády čekají na předměstí metropole Džuba na odjezd k frontové linii.

Článek

"Během mé návštěvy jsem obdržel zprávy o masovém vraždění, popravách bez soudu, svévolném zatýkání, nedobrovolných zmizeních, sexuálním násilí, rozšířeném ničení majetku a používání dětí v konfliktu," popsal chorvatský diplomat svá zjištění v prohlášení na webu Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR), jehož newyorskou kancelář zároveň vede.

Během několika týdnů bojů byly podle něj v tomto nejmladším státě světa, bohatém na ropná naleziště, zabity tisíce lidí a stovky tisíc musely utéct ze svých domovů. Jen v uprchlických táborech OSN našlo podle něj útočiště 70 000 lidí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nejhůře postiženými oblastmi jsou podle Šimonoviče metropole Džuba a města Bor a Bentiu, o jejichž kontrolu se obě strany přetahují.

"To, co jsem viděl, bylo hrozné. V Bentiu jsou ničení a smrt všude. Z tohoto města se stalo město duchů. Sám jsem viděl nějakých 15 těl ležet na silnici. Rozsah rabování, vypalování a ničení je těžké popsat někomu, kdo tam nebyl," uvedl někdejší chorvatský ministr spravedlnosti. Podle agentury AP na páteční tiskové konferenci dokonce prohlásil, že Bentiu už ve skutečnosti vůbec neexistuje. "Bylo kompletně vypáleno," poznamenal.

Podobný osud potkal podle satelitních snímků OSN, zveřejněných serverem BBC News, i nedaleké město Rubkona, které bylo dějištěm tvrdých bojů. Podle Spojených národů většina města lehla popelem. Zcela nebo částečně bylo zničeno na 4000 domů.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Uprchlíci, které z domovů vyhnal ozbrojený konflikt, se ukrývají před ostrým sluncem.

Šimonović nyní považuje za nejdůležitější co nejrychleji vytvořit nezávislou vyšetřovací komisi, která prošetří zločiny spáchané v Jižním Súdánu, a ti, jež je mají na svědomí, budou pohnáni k odpovědnosti.

Krizi v Jižním Súdánu vyvolal mocenský souboj mezi prezidentem Salvou Kiirem a jím sesazeným viceprezidentem Riekem Macharem, který přerostl v mezikmenový konflikt. Ukončit se ho snaží obě strany na mírových jednáních v etiopské metropoli Addis Abebě - zatím však bez výsledku.

Reklama

Výběr článků

Načítám