Hlavní obsah

Premiérovi Nového Jižního Walesu zlomila vaz lahev vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Lahev australského prvotřídního vína Penfolds Grange z roku 1959 přinutila k rezignaci premiéra australského svazového státu Nový Jižní Wales Barryho O´Farrella.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Nového Jižního Walesu Barry O´Farrell

Článek

Vyšlo totiž najevo, že víno v přepočtu za 56 tisíc korun dostal od podnikatele a právníka Nicka Di Girolama spojovaného s bývalým labouristickým poslancem Eddiem Obeidem vyšetřovaným kvůli korupci.

O´Farrell patří k vládní Liberální straně Austrálie a je jedním z představitelů země vyšetřovaných kvůli korupci. Tyto skandály hlavně poškozují premiéra Tonyho Abbotta, který se ujal vlády loni se slibem, že skoncuje s nepořádky připisovanými labouristům.

Premiér Nového Jižního Walesu odstoupil hned, když vyšetřovatelé zveřejnili jeho ručně napsané poděkování za lahev kvalitního vína, přičemž on sám den předtím dar popřel.

„Stále si nemohu vzpomenout na to, že jsem dostal lahev Grange z roku 1959, nemohu vysvětlit, co se s ní stalo. Přiznávám však, že jsem podepsal to poděkování, a protože jsem člověk, který věří v odpovědnost, vyvozuji z toho důsledky," sdělil ve středu O´Farrell novinářům.

„Rezignace byla čestným činem”

Opoziční labouristé O´Farrellovu rezignaci označili za důkaz nepořádku, v němž se ocitli liberálové. Abbott se však svého spolustraníka zastal a prohlásil, že jeho rezignace je důkazem poctivosti, ne korupce. O víně prý podal nesprávnou informaci nechtěně a to, jak rychle z toho vyvodil důsledek, je dle Abbotta "čestný čin, jaký se v australské politice vidí zřídka".

Reklama

Výběr článků

Načítám