Hlavní obsah

Hlášení, že je vše v pořádku, podával druhý pilot zmizelého boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Hlas z pilotní kabiny zmizelého boeingu společnosti Malaysia Airlines, který se ozval jako poslední, patřil pravděpodobně druhému pilotu. V pondělí to oznámily malajsijské úřady. Letadlo s 239 lidmi na palubě se ztratilo před víc než týdnem.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

„Vše v pořádku, dobrou noc,“ znělo poslední hlášení letadla dispečerům před tím, než podle vyšetřovatelů někdo odpojil sledovací systémy.

Dosavadní vyšetřování naznačují, že hlášení podával první důstojník. Sedmadvacetiletý Farik Abdul Hamid začal pro aerolinie pracovat v roce 2007 a na kontě měl 2700 nalétaných hodin.  Jeho rodina a přátelé uvedli, že svoji práci bral velmi vážně, podle svědectví jedné Jihoafričanky však v minulosti v rozporu s nařízeními zval během letu do pilotní kabiny ženy z řad cestujících.

Policie už provedla prohlídku jak u Farika, tak u kapitána letadla, 53letého Zaharie Ahmada Šaha. Z domova druhého jmenovaného vyšetřovatelé odnesli letadlový simulátor.

Osudu letounu, který zmizel cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu minulou sobotu, se stále neví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám