Hlavní obsah

Pilot zmizelého boeingu mohl stroj unést. Fanaticky obdivoval odsouzeného politika

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitán zmizelého boeingu byl velkým obdivovatelem malajsijského opozičního vůdce Anwara Ibrahima. Ten byl odsouzen k pětiletému trestu za homosexualitu jen pár hodin před startem letu MH370, napsal v neděli zpravodajský server Daily Mail s tím, že pilot mohl únos pojmout coby politický protest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie hlídkuje u domu kapitána ztraceného letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Policie začala v pátek prohledávat dům třiapadesátiletého pilota. Vyšetřovatelé zabavili a nyní zkoumají dva nalezené notebooky. Kapitán Zaharie Ahmad Shah měl doma i vlastnoručně postavený letecký simulátor Boeingu 777.

Foto: Profimedia.cz

Zaharie Ahmad Shah

Malajsijský odvolací soud shledal v pátek 7. března opozičního vůdce Anwara Ibrahima vinným z homosexuálních praktik a poslal ho na pět let do vězení. Zvrátil tak předchozí soudní rozhodnutí, které někdejšího vicepremiéra v roce 2012 zprostilo viny. V březnu měl Ibrahim v úmyslu kandidovat v místních volbách v nejbohatším malajsijském státě Selangor. [celá zpráva]

Foto: Samsul Said, Reuters

Bývalý malajsijský vicepremiér Anwar Ibrahim

Soudní proces, mezinárodními organizacemi pro lidská práva kritizovaný za politicky motivovaný, sledoval přímo v soudní síni i kapitán Zaharie Ahmad Shah, který byl podle vyšetřovatelů posedlým obdivovatelem Ibrahima. O několik hodin později usedl do letadla Boeing 777-200ER, který měl letět na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Letadlo však během letu vypnulo komunikační systémy a změnilo kurz. Systémy přestaly fungovat chvíli předtím, kdy se pilot rozloučil s malajsijskou řídící věží. Ministr obrany a dopravy Hishammuddin Hussein v neděli potvrdil, že systém ACARS byl v letadle odpojen před posledním radiovým kontaktem mezi strojem a střediskem pozemní kontroly.

Malajsie si nechala poslat údaje o všech cestujících, zatím ale nezjistila nic podezřelého. O několika cestujících ale zatím údaje chybí. Většina pasažérů byli Číňané. Let směřoval v Kuala Lumpuru do Pekingu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko podniklo poslední pátrací let nad Jihočínským mořem, Vietnam už letadla z místa odvolalVideo: Reuters

Vzhledem k velikosti letounu Boeingu 777-200ER je přesto nepravděpodobné, že by více než 60 metrů dlouhý letoun dosedl na zem, aniž by jeho pohyb zaznamenaly radary. Navíc k přistání potřebuje více než kilometrovou dráhu.

Zmizelý boeing s 239 lidmi na palubě, po kterém se již týden intenzivně pátrá, se stává jednou z největších leteckých záhad. Hledá jej už 25 zemí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám