Hlavní obsah

Osud boeingu s 239 lidmi na palubě je tajemný, úřady stále nemají stopu

– Kuala Lumpur • Aktualizováno

Malajské úřady vyvrátily, že v moři jižně od Vietnamu byly nalezeny dveře z Boeingu 777 Malaysia Airlines. V pondělí ráno přitom nález potvrdily. Po boeingu se pátrá už více než dva dny, zmizel v noci z pátku na sobotu při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztraceném letadleVideo: Reuters

 
Článek

Nález dveří v pondělí potvrdil podle CNN šéf malajského úřadu pro civilního letectvo Azharuddín Abdul Rahman, pak ale své tvrzení odvolal. „Dámy a pánové, naneštěstí jsme nenašli nic, co by mohly být části letadla.”

K inkriminovaným dveřím uvedl: „Tyto zprávy nebyly oficiálně potvrzené vietnamskými úřady.” Šéf vietnamského výboru pro pátrání a záchranu Doan Huu Gia uvedl, že dveře spatřené v neděli se na moři v pondělí už nalézt nepodařilo, i když je hledá šest letadel a sedm lodí. Dveře plavaly v Thajském zálivu asi 80 km jihozápadně od vietnamského ostrova Tho Chu.

Foto: Reuters

Záběr dveří na hladině moře, který prořídla posádka vietnamského pátracího letounu.

Foto: Handout, Reuters

Singapurská loď pro zásobování ponorek, které se zapojily do pátrání po troskách.

Byla zveřejněna i fotografie, na které je údajně tato část letadla. Posádka ho však nemohla blíže prozkoumat, protože se stmívalo. Na místo nálezu byly proto vyslány lodě. [celá zpráva]

Falešná se ukázala i další stopa, žlutý objekt, který spatřil v pondělí vietnamský pilot pátracího letadla. Spekulovalo se, že by to mohl být gumový člun. Vietnamské úřady ale pak uvedly, že objekt neměl nic společného se zmizelým boeingem.

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

Už v neděli singapurské pátrací letadlo hlásilo nález podezřelého objektu, mělo jít o ocasní část stroje, ale ani to se nepotvrdilo.

Zatím není jasné, proč boeing zmizel, zda šlo o technickou závadu, nebo teroristický útok, protože na palubu nastoupili dva cestující na ukradené pasy. Podle vyšetřovatelů nelze vyloučit ani únos. Stroj před pádem změnil směr letu.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příbuzní lidí ze zmizelého boeinguVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám