Hlavní obsah

V moři u Vietnamu zahlédli podezřelé objekty, může jít o kusy zmizelého boeingu

• Aktualizováno
Novinky,

Zatím žádný výsledek nepřineslo skoro dvoudenní pátrání čtyřiceti lodí a tří desítek letadel po zmizelém Boeingu 777 malajských aerolinek. Jistou naději ale dává dvojice plovoucích objektů objevených asi 80 kilometrů jihozápadně od vietnamského ostrova Tho Chu. Mohlo by jít o kusy letadla, ale prověřit to půjde až v pondělí ráno, protože na místě je už noc, uvedlo vietnamské námořnictvo.

Foto: Reuters

Socha z písku indického umělce na pláži na východě Indie připomíná pohřešovaný Boeing 777 malajských aerolinií. Nápis v angličtině v překladu znamená: Modleme se k bohu, zázraky se dějí.

Článek

Dva objekty spatřila na hladině posádka letadla vietnamského námořnictva, řekl televizi CNN a agentuře AFP mluvčí vietnamského Národního výboru pro pátrání a záchranu Hung Nguyen.

Zahlédla je v 18:30 místního času. Kvůli tmě se však k předmětům nemohlo pátrací letadlo přiblížit, aby zjistilo, oč se jedná. Mohlo by ale jít o dveře letadla. Do oblasti proto míří tři lodě. Pokusí se ráno objekty najít a vylovit.

Foto: ČTK/AP

Loď malajské pobřežní stráže pátrající po zmizelém boeingu

Ve stejné oblasti posádka jiného vietnamského letadla v sobotu spatřila dvě velké olejové skvrny o délce deset a patnáct kilometrů nacházející se skoro 150 kilometrů jižně od vietnamského ostrova Tho Chu. Zatím ale není jisté, jestli nějak souvisejí s letadlem. Mohlo by jít o letecký petrolej ze dvou nádrží boeingu.

Malajské úřady vietnamské zprávy o existenci skvrn nepotvrdily. [celá zpráva]

Foto: Stringer, Reuters

Letecký pohled na ropnou skvrnu, která má být důkazem o pádu letadla.

Otázkou je, zda v případě údajných dveří jde skutečně o trosky. Předchozí nadějná stopa se ukázala falešná. Objekt, který spatřila posádka singapurského průzkumného letadla pod hladinou moře, nebyl součástí zmizelého letadla.

„Vypadalo to jako troska, ale byl to falešný poplach,“ uvedla podle CNN posádka amerického pátracího letadla, která měla ověřit singapurský nález.

Vyšetřovatelé se podle informovaného zdroje agentury Reuters zaměřují na možnost, že letadlo se následkem mechanické závady popřípadě výbuchu rozpadlo ve výšce kolem 11 kilometrů. To by vysvětlovalo, že ani intenzivní pátrání zatím nic podstatného nenašlo. Kdyby letadlo spadlo a roztříštilo se až o hladinu, očekávaly by se jeho trosky na relativně malé ploše.

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

Mezinárodní pátrací týmy už od soboty pročesávají Jihočínské moře poblíž Thajského zálivu. Zatím ale žádné stopy po Boeingu 777 nenašly, i když se pátrací oblast rozšířila, protože letoun před zmizením změnil směr letu. To plyne z údajů radaru.

Na palubě letadla bylo 154 cestujících z Číny, protože v Malajsku je silná čínská komunita. Dále v něm letělo 38 Malajců, sedm Indonésanů, šest Australanů, pět Indů, čtyři Francouzi, tři američtí občané a po dvou občanech Ukrajiny, Nového Zélandu a Kanady. Pět dětí na palubě bylo mladších pěti let.

Od páteční noci středoevropského času je stroj pohřešovaný.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vrtulník čínského Úadu pro námořní bezpečnost přistává na lodi, která byla vyslána pátrat po zmizelém boiengu

V souvislosti s tím, že palubě byli dva cestující, kteří si koupili letenky na ukradené pasy, se objevily zprávy, že se letadlo mohlo stát tečem teroristického útoku. Americké úřady ale zatím nebyly schopny tuto hypotézu potvrdit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám