Hlavní obsah

Malajsijské letadlo zmizelé v Asii mělo opravované křídlo

– Kuala Lumpur

Malajsijské letadlo, které zmizelo na trase z Malajsie do Číny, prý mělo v minulosti poškozené křídlo. Oznámil to v neděli místní list The Star s odvoláním na společnost Malaysia Airlines (MAS), které Boeing 777 patřil. Početnému pátracímu týmu se zatím nepodařilo najít trosky, ačkoli od nehody uplynulo více než 36 hodin.

Foto: Laurent Errera, ČTK/AP

Boeing 777-200ER společnosti Malaysia Airlines, který zmizel nad Jihočínským mořem. Snímek z 26. prosince 2011.

Článek

Ahmad Johari Yahya z MAS přiznal, že stroj si při kolizi s jiným letadlem v roce 2012 poškodil křídlo: „Část křídla, asi metr, se roztrhla. Firma Boeing to opravila a dala nám povolení dále letadlo používat. Opravu schválily příslušné úřady."

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

Odpovídal na dotazy, které se množí kvůli stále nevyjasněným okolnostem letu. Posádka se přestal hlásit zemi v době, kdy stroj letěl vysoko a normální rychlostí a nevyslala žádné nouzové volání. Na palubě byla dvanáctičlenná posádka a 227 pasažérů.

Letenky na kradené pasy

Velké obavy vzbudila informace, že dva z nich použili ukradené pasy dvou Evropanů, Itala a Rakušana. Podle stanice CNN si oba nositelé těchto pasů koupili letenky společně, a to od čínského přepravce China Southern Airlines. Platili v thajských bátech a shodnou cenu, což potvrdili zástupci čínského internetového prodeje letenek. Letenky mají po sobě jdoucí očíslování, což prý znamená, že byly vydány společně.

ČTĚTE TAKÉ

Zamluveny byly na cestu z Kuala Lumpuru do Pekingu a z něj pak dále do Amsterodamu. Letenka zakoupená na italský pas pak měla pokračovat do Kodaně, ta na pas rakouský do Frankfurtu nad Mohanem. Oba pasy byly ukradeny v minulých letech v Asii.

Nespokojení příbuzní

Příbuzní pasažérů projevují stále větší nespokojenost nad tím, že nemají dostatek informací. Malajsijská policie v neděli varovala před následky všechny, kdo budou sociálními sítěmi šířit nepravdivé informace o letu.

„Neříkejte, cokoli vás napadne, nejdřív přemýšlejte," uvedl policejní inspektor Khalid Abu Bakar. Odmítl odpovědět na dotaz, zda teď letiště zpřísní kontroly, když se ukázalo, že se na palubu dostali lidé s kradenými pasy.

„To, kdo přijíždí nebo opouští naši zemi, nekontroluje jenom policie," uvedl. Dodal, že Malajsie je připravena spolupracovat při vyšetřování s kýmkoli včetně amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Výběr článků

Načítám