Hlavní obsah

Jsou naživu? Nikdo s námi nekomunikuje, stěžují si příbuzní lidí ze zmizelého boeingu

– Kuala Lumpur

Ani druhý víkendový den neustalo pátrání po zmizelém malajském boeingu s 239 lidmi na palubě. Příbuzní pasažérů letadla, které se ztratilo z radarů v noci na sobotu, jsou neustále v nejistotě, co se stalo s jejich nejbližšími. Úřady viní z liknavosti, podle serveru Euronews rodiny nedostávají čerstvé informace. Ke kritice se připojily také státní sdělovací prostředky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příbuzní lidí ze zmizelého boeinguVideo: Reuters

 
Článek

„Nemáme vůbec žádné informace, neříkají nic nového. Jsem v nejistotě a mám velký strach, nespím a čekám na jakoukoli informaci," řekl jeden z mužů čekajících na letišti v Kuala Lumpuru.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Jedna z příbuzných obětí pláče na letišti v Pekingu.

„Snažím se neztrácet víru, že jsou stále naživu,“ prohlásil jeden z příbuzných. „Čekám na sebemenší informaci. Bylo by dobré, kdyby přišel někdo ze společnosti Malaysia Airlines. Nejednají s námi jako s lidmi, nechávají nás tak dlouho čekat," sdělil další.

Je to krajně nezvyklé.
Paul Hayes z britské konzultační společnosti pro letovou bezpečnost

Malaysia Airlines, jíž pohřešované letadlo patřilo, zajistí na své náklady přepravu příbuzných čínských pasažérů, kteří se chtějí dostat do Kuala Lumpuru. Několik jich o to prý projevilo zájem. Společnost na své webové stránce upozornila, že se obává nejhoršího. Tvrdí, že poskytuje maximum podpory pozůstalým a že je připravena poskytnout i pomoc finanční.

Co se vlastně s pohřešovaným boeingem stalo, stále nikdo s jistotou neví. Paul Hayes z britské konzultační společnosti pro letovou bezpečnost řekl, že letadla za letu takovým způsobem nezmizí. "Je to krajně nezvyklé," prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké pátrání po ztraceném boeinguVideo: Reuters

Nejproblematičtější fází letu je prý start a přistání, za letu, kdy piloti nehlásí problém, jsou potíže minimální. Letadlo bylo ve výšce 11 kilometrů a letělo stálou rychlostí.

Podle malajsijského listu NewStraitsTimes se odborníci kloní k tomu, že příčinou neštěstí musel být výbuch na palubě. "Byl to buď výbuch, blesk nebo vážná dekomprese," sdělil listu jeden z bývalých pilotů společnosti Malaysia Airlines. "Boeing 777 může pokračovat v letu i po zasažení bleskem i v případě těžší dekomprese, ale při výbuchu nemá šanci," dodal.

Riziko teroristického útoku

Malajské úřady nevylučují, že se letoun stal terčem teroristického útoku. Na palubě totiž byli nejméně dva podezřelí pasažéři, kteří cestovali na ukradené pasy. Usilovně se prověřuje také totožnost dalších dvou podezřelých cestujících.

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

„Naše zpravodajské služby jsou v pohotovosti a informovány byly i úřady zabývající se bojem proti terorismu a dotčené země,” uvedl ministr dopravy a obrany Hishamuddín Hussein s tím, že se vyšetřovatelé z jeho země již setkali s kolegy z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a že prověřují důkladně celý seznam cestujících.

Rozšířena byla rovněž oblast, ve které probíhá pátrání. Záznamy z radarů naznačují, že se letadlo před svým zmizením vracelo zpátky.  [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čínské lodě hledají ztracené letadloVideo: Reuters

Boeing 777-200 startoval z Kuala Lumpuru v pátek v 17:21 SEČ a v Pekingu měl přistát ve 23:30 SEČ. [celá zpráva]

Námořní hlídky po zmizelém stroji pátraly celou noc, informovala BBC. Letecká společnost Malaysia Airlines v neděli ráno uvedla, že vrak letounu zatím nebyl nalezen.

Reklama

Výběr článků

Načítám