Hlavní obsah

Boeing s 239 lidmi se stále pohřešuje, Američané zkoumají možnost teroristického útoku

Aktualizováno

Letadlo společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu se v noci z pátku na sobotu ztratilo z obrazovek radarů a nyní se po něm intenzivně pátrá. Po zjištění, že na palubě byli lidé s ukradenými pasy, začaly americké úřady zkoumat možnost spojitosti zmizení letadla se zločinem, včetně teroristického útoku. Podle zatím neoficiálních zpráv z Vietnamu a Číny se letadlo zřítilo v Jihočínském moři jižně od Vietnamu.

Foto: Laurent Errera, ČTK/AP

Boeing 777-200ER společnosti Malaysia Airlines, který zmizel nad Jihočínským mořem. Snímek z 26. prosince 2011.

Článek

Američané reagovali podle televize NBC novým směrem vyšetřování na informace, že dva pasažéři, jejichž jména figurují na seznamu cestujících pohřešovaného letadla, jsou naživu a že jim byly při minulých cestách do Asie ukradeny pasy. Jde o občany Itálie a Rakouska.

Americké úřady zatím souvislost ukradených pasů přímo s terorismem nezjistili. Podle nich je také možné, že tyto případy mohou souviset s jinými zločiny, například s pašováním drog. "Ještě jsme spojitost s terorismem nenalezli, zatím je velmi brzy a rozhodně není nic definitivní," řekl NBC nejmenovaný činitel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní cestujících na letišti v PekinguVideo: Reuters

Sedmatřicetiletý Luigi Maraldi, jehož jméno je na seznamu osob, jež byly na palubě pohřešovaného malajského letadla, ráno telefonoval otci. "Neboj se, to nejsem já, kdo byl na palubě, já jsem v pořádku," řekl mu.

Otec se prý naštěstí až do té doby nedíval na televizi, takže o tom, že by syn mohl být mezi pohřešovanými, nevěděl. Italské sdělovací prostředky upozornily, že Maraldi byl mezi pasažéry.

Maraldi sdělil, že když byl před několika měsíci v Malajsii, ukradli mu pas. Po návratu do Itálie si nechal vystavit nový. Italská policie měla nahlášenu ztrátu, takže do poslední chvíle doufala, že Maraldi je naživu. Druhý ukradený pas patřil Rakušanovi Christianu Kozelovi.

Na moři byly objeveny velké olejové skvrny

Vietnamská letadla několik hodin po hlášení o nezvěstném stroji podle agentur upozornila na velké olejové skvrny na moři jižně od Vietnamu. Mohly by být prvním důkazem o havárii malajského letadla. [celá zpráva]

Do pátrací akce se kromě Malajsie a Vietnamu zapojily Čína, Filipíny, Singapur a USA. Skoro dvě třetiny pasažérů byly z Číny.

Foto: Stringer, Reuters

Letecký pohled na ropnou skvrnu, která má být důkazem o pádu letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám