Hlavní obsah

V Hongkongu našli nevybuchlou tunovou bombu z války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Policie v Hongkongu v pátek úspěšně zlikvidovala nalezenou nevybuchlou pumu z druhé světové války. Vážila víc než 900 kilogramů a byla největší bombou z války, jakou kdy v Hongkongu našli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bomba objevená v Hongkongu obsahovala 450 kilogramů výbušninyVideo: Reuters

 
Článek

Leteckou pumu AN-M66 shodila na oblast, kterou tehdy okupovali Japonci, americká armáda. Nalezli ji na staveništi nedaleko slavné dostihové dráhy ve čtvrtek odpoledne. Úřady kvůli nálezu z okolí evakuovaly víc než 2200 lidí.

Bomba o délce 1,7 metru obsahovala 450 kilogramů výbušniny. I vzhledem k takovému množství trvala pyrotechnikům likvidace pumy nezvyklých dvě a půl hodiny.

"Zneškodnění trvalo dlouho kvůli technickým problémům při navrtávání otvorů do bomby a kvůli velkému množství výbušného materiálu uvnitř," uvedl odborník na likvidaci výbušnin Jimmy Yuen.

Podle odborníků bomba pocházela z roku 1945, kdy americké námořnictvo bombardovalo Hongkong, který v té době okupovali Japonci. Když byla shozena z letadla, nejspíš dopadla do měkkého bahna, a proto nevybuchla. Její náhodná exploze by mohla způsobit značné škody.

Jen o něco menší nevybuchlou bombu z války našli ve městě už loni.

Japonsko okupovalo někdejší britskou kolonii Hongkong mezi lety 1941 a 1945.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám