Hlavní obsah

Čína vyzvala USA na souboj: Otestovala hypersonický letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čína opět překvapila svět – otestovala svůj první bezpilotní hypersonický letoun. Ovládnutí této technologie znamená, že hází rukavici Spojeným státům. Test zbraně, jež by mohla snáze proniknout jadernou obranou USA, oznámil Pentagon s tím, že ho nad čínským územím zaznamenal 9. ledna. Čína v noci na čtvrtek test potvrdila.

Článek

Peking tím následuje USA a Rusko do nového kola zbrojního soupeření, v němž dominují extrémní rychlost v atmosféře a výjimečně přesné technologie.

„O zkoušce víme, ale k našim zpravodajským informacím a k hodnocení cizích zbraňových systémů se nevyjadřujeme,“ uvedl mluvčí Pentagonu Jeffrey Pool.

Zkouška hypersoniku se uskutečnila na čínském území, sdělil agentuře Reuters mluvčí čínského ministerstva. „Plánované vědeckovýzkumné testy prováděné na našem území jsou normální,“ uvedl mluvčí. „Nejsou namířeny proti žádné zemi ani žádnému konkrétnímu cíli,“ dodal.

Podle expertů citovaných americkým tiskem čínské hypersonické těleso, označované Pentagonem kódem WU-14, nejprve vynesla raketa k hranici vesmíru, tedy asi sto kilometrů nad povrch Země, a poté klouzavým letem mířilo ke svému cíli. Jde tedy o hypersonický kluzák, označovaný jako HGV.

Američané mají ještě rychlejší stroj 

Za hypersonickou je označována rychlost pětinásobně překračující rychlost zvuku. Podle odhadů mohl čínský hypersonik dosáhnout rychlosti až Mach 10, tedy přes 11 900  km/h. Je to stále o polovinu méně, než kolik už dosáhl jeden z amerických prototypů, nazývaný Falcon Technology Vehicle, upozornil deník The Washington Times (WT).

Znalec čínských zbrojních systémů Mark Stokes z institutu Project 2046 odhadl, že čínské superrychlé střely by mohly letět rychlostí Mach 8 až Mach 12, tedy až asi 14 400 km/h. Lora Saalmanová z nadace Carnegie soudí, že Peking je míní vyzbrojit konvenčními hlavicemi, avšak s možností vyměnit je za jaderné.

Pentagon v předloňské zprávě o Číně uvedl, že zprovoznila největší aerodynamický tunel svého druhu na světě, v němž je možné imitovat podmínky letu při rychlosti až devět machů.

Americký projekt Prompt Global Strike (Okamžitý globální útok) spatřuje v hypersonických prostředcích alternativu atomových zbraní kvůli obrovské ničivé síle jejich pohybové energie. Lze jimi navíc do jediné hodiny zasáhnout kterékoli místo na Zemi. Jeho první prvky se mají údajně začít rozmísťovat za deset patnáct let.

Rusko vlastní HGV netestovalo, místní obdobou je zdokonalená verze mobilní mezikontinentální rakety označované jako RS-26. Podle ruského tisku vynesla při zkušebním letu tři hlavice, které poté dosáhly hypersonické rychlosti.

Rodí se obrana

Druhou kategorií hypersoniků jsou ty, které odkudkoli vynese bombardér a potřebné výšky dosáhnou vlastním motorem, kdy se využívá náporového motoru s nadzvukovým spalováním. Pracují na něm jak USA, tak Čína a Indie. Ta modifikuje svou raketu s plochou dráhou letu, uvedl list WT. Hypersonické kluzáky kategorie HGV často slouží pro ověřování hypersonických letadel s vlastním pohonem, jako je chystaný americký SR-72. [celá zpráva]

Odborný čínský článek loni v dubnu varoval, že hypersoniky jsou novou hrozbou a že Čína studuje nasazení amerického raketoplánu X-37B „s cílem účinně sledovat a sestřelit je“. Tuto schopnost má mít i nový ruský obranný systém S-500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám