Hlavní obsah

Čínští novináři musejí složit ideologické zkoušky, jinak přijdou o průkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Od začátku příštího roku budou muset čínští novináři složit zkoušky z ideologie, jinak přijdou o své novinářské průkazy. Podle reportérů jde o další důkaz toho, jak čínská komunistická strana zvyšuje kontrolu nad médii za vlády nového prezidenta Si Ťin-pchinga.

Foto: Si Ťin-pching, ČTK/AP

Kontrol nad médii zesílila, když nastoupil čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Podle státních sdělovacích prostředků je to vůbec poprvé, co se od novinářů hromadně vyžaduje složení podobného testu. Zkoušky budou založené na sedmisetstránkovém manuálu, který se prodává v knihkupectvích.

Příručka je prošpikována ideologickými směrnicemi typu: „Naprosto není dovoleno publikovat zprávy obsahující jakékoli komentáře namířené proti stranické linii,” nebo „Vztah mezi stranou a zpravodajskými médii je vztah toho, kdo vede, s tím, kdo se nechává vést.”

Čínský ústřední úřad pro regulaci tisku prostřednictvím státních sdělovacích prostředků uvedl, že smyslem zkoušek a doprovodného školení je „zvýšit celkovou kvalitu čínských novinářů a povzbudit je, aby si nastavili socialismus coby svůj hlavní hodnotový systém”.

Novináři budou muset absolvovat minimálně 18 hodin školení v takových předmětech, jako jsou marxistické zpravodajské hodnoty, novinářská etika či socialismus s čínskými rysy, než budou moci v lednu či únoru absolvovat zkoušky. Ti, kdo u nich propadnou, budou muset znovu absolvovat školení, a pak budou moci zkoušku zopakovat. Není jasné, co se stane s novinářem, který by odmítl test absolvovat.

Přitahování šroubů 

Už v letošním roce zvýšil Peking kontrolu nad sdělovacími prostředky. „Zpřísnění je velmi znát v novinách, které mají dopad na veřejné mínění. V současnosti je spousta věcí, o kterých není dovoleno psát,” řekl agentuře Reuters novinář z jednoho zpravodajského časopisu, který si nepřál být jmenován, aby neměl problémy.

Čína také zesílila snahy přitáhnout uzdu zahraničním novinářům, kteří pracují v Číně. Poté, co New York Times a Bloomberg News zveřejnily zprávy o majetku příbuzných bývalého premiéra Wen Ťia-paa a nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga, nedostaly rok víza pro zpravodaje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám