Hlavní obsah

Mandelova pohřbu se zúčastní ministr zahraničí Kohout

– Praha

Úterní veřejné piety na počest bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely v Johannesburgu se za Českou republiku zúčastní ministr zahraničí Jan Kohout. Ve středu se pak pokloní památce Mandely v Pretorii, řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

Úterní pietní akt se bude konat na stadionu pro 95 tisíc diváků v Johannesburgu. „Pan ministr do JAR odletí v pondělí a pravděpodobně linkovým spojem, nikoliv speciálem,” řekla mluvčí.

Z Johannesburgu se Kohout přesune do Pretorie, kde bude od středy do pátku vystaveno tělo zesnulého prvního černošského jihoafrického prezidenta a bojovníka proti apartheidu oceněného Nobelovou cenou za mír. Na státním pohřbu, který se uskuteční v neděli 15. prosince v Mandelově rodném Qunu na jihovýchodě JAR, už Česká republika nebude mít oficiální zastoupení.

Úterní veřejné piety se zúčastní mimo jiné americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, francouzský prezident François Hollande i německý prezident Joachim Gauck.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

Oznámení o Kohoutově cestě přišlo den po skandálu, kdy televizní kamery zachytily ve Sněmovně soukromý rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem. Premiér dával najevo nechuť jet na pohřeb a použil i vulgárních výrazů. [celá zpráva]

Později se za ně omluvil. [celá zpráva]

Rusnokovo faux pas zaznamenala některá světová média. Stručně se o něm zmínila německá tisková agentura DPA. Agentura AP napsala, že mnozí světoví státníci dali najevo, že Mandelův pohřeb si nenechají ujít, ale český premiér Jiří Rusnok k nim nepatří.

Reklama

Výběr článků

Načítám