Hlavní obsah

K útoku v Pekingu se přihlásili ujgurští separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

K sebevražednému útoku na pekingském náměstí Nebeského klidu, který si v říjnu vyžádal pět lidských životů, se přihlásili muslimští separatisté z Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM), známé též jako Turkestánská islámská strana (TIP). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Čínská policie vyšetřuje sebevražedný útok

Článek

Vedení čínských bezpečnostních složek již před třemi týdny vyjádřilo přesvědčení, že za říjnovým incidentem, který označilo za teroristický čin, skutečně stojí ujgurští radikálové.

Policie počátkem listopadu oznámila, že v autě, které v pondělí 28. října prorazilo bariéru na nejvýznamnějším náměstí v čínské metropoli, vjelo do davu chodců a vzplálo, seděla trojice osob s ujgursky znějícími jmény. Pět lidí, včetně tříčlenné posádky vozidla a dvou turistů, zahynulo a dalších 38 utrpělo zranění.

Čínské úřady po útoku výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, ležící na severozápadě Číny.

V létě v této oblasti při nepokojích mezi dominantním čínským etnikem Chany a muslimskými Ujgury zahynulo téměř 40 lidí, což představovalo nejhorší bilanci obětí za poslední čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám