Hlavní obsah

V JAR zatkli Radovana Krejčíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

V Jihoafrické republice zatkli v pátek uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Viní ho z pokusu o vraždu a únos, napsal web Eyewitness News. Policie zadržení potvrdila. Mluvčí komisaře národní policie SAPS Solomon Makgale uvedl, že podrobnosti oznámí v sobotu v poledne na tiskové konferenci.

Foto: Archiv Právo/ČTK/AP

Podnik Radovana Krejčíře v Bedfordview. Český podnikatel ve výřezu

Článek

„Mohu potvrdit, že Krejčíř byl zadržen v šest večer ve svém domě v Gautengu,“ řekl podle jihoafrického webu Mail and Guardian mluvčí Makgale. „Byl zadržen na základě obvinění z pokusu o vraždu a únosu,” dodal.

Zatím není jasné, jakého případu vraždy a únosu se týká vystavený zatykač, na jehož základě byl Krejčíř zadržen, protože okolo Krejčíře v poslední době zahynulo několik lidí. Krejčířův advokát ani neví, které policejní oddělení zatčení provedlo. Mluvčí speciálního policejního útvaru pro vyšetřování závažné trestné činnosti (DPCI) přezdívaného Jestřábi Paul Ramaloko uvedl, že o ničem neví. Policie ve státě Gauteng přitom uváděla, že všechny otázky je potřeba klást Jestřábům.

V říjnu byli zabiti dva lidé z Krejčířova okolí, Veselin Laganin a Sam Ísá. [celá zpráva]

Při explozi bomby v Krejčířově zastavárně a směnárně Money Point zahynuli 12. prosince další dva lidé, Jan Charvát a Ronny Bvuma. [celá zpráva]

Sám Krejčíř při útoku zraněn nebyl a v létě unikl pokusu o atentát.

Smyčka se stahuje 

Krejčířovi minulý víkend obstavili majetek a jeho obchodní manažer Ivan Savov byl zatčen a obviněn z podvodu ve výši deseti miliónů randů (necelých 20 miliónů Kč při současném kurzu) a z praní špinavých peněz. Savov podle obvinění získal podvodně vysokou částku z účtu mezinárodní bezpečnostní společnosti G4S v bance ABSA. [celá zpráva]

Peníze putovaly na účet jisté johannesburské advokátní kanceláře a pak na konto firmy Scara Technologies, kterou Savov vlastní. Spekuluje se, že ve skutečnosti patří Krejčířovi. Peníze byly podle listu The Star určeny k nákupu zlata, na kterém se měl spolu se Scara Technologies podílet právě další český uprchlík Jan Charvát.

Soud v pátek zamítl propuštění Savova na kauci, dva zaměstnance banky ABSA ale propustil na nízkou kauci 3000 randů.

Krejčíř byl v zemi zadržen již dvakrát. V březnu 2011 ho policie zatkla kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Podle vyšetřovatelů předstíral rakovinu močového měchýře a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 miliónu randů (zhruba 9 miliónů Kč). Soud podnikatele propustil na kauci a v dubnu 2012 bylo obvinění z podvodu dočasně staženo.

Loni v únoru byl pak Krejčíř zatčen kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v obchodě s elektronikou v Pretorii ve snaze vymáhat dlužené peníze. V říjnu 2012 bylo obvinění vůči němu rovněž staženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám