Hlavní obsah

Keňské vojáky zadrželi kvůli rabování, zásah proti teroristům nezvládli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Dva keňští vojáci byli propuštěni ze služby a uvězněni, protože při zásahu proti somálským teroristům v nákupním středisku Westgate v Nairobi rabovali. Třetí je vyšetřován, uvedl podle BBC v úterý velitel armády Julius Karangi. Rabování, které zachytily bezpečnostní kamery, vyvolalo pobouření. Navíc se ukázalo, že teroristů bylo výrazně méně, jen čtyři.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Zásahová jednotka u nákupního střediska Westgate v Nairobi

Článek

„Vyšetřování odhalilo tři vojáky s ukradenými věcmi. Dva byli uvězněni a propuštěni ze služby. Jeden je vyšetřován,” řekl podle agentury DPA Karangi. Jeden člen hasičů byl chycen s mobilními telefony a kamerami, další při pokusu ukrást auto z parkoviště.

Karangi přitom původně tvrdil, že vojáci zasahující ve středisku, na které zaútočili a po čtyři dny je okupovali teroristé ze skupiny Aš-Šabáb, si z regálů brali jen vodu. Velitel údajně dal osmi vojákům právo vodu si brát. Kamera však zachytila, jak se naklánějí přes pult s mobilními telefony a odnášejí si plné igelitové tašky. [celá zpráva]

Několik majitelů uvádělo, že jejich obchody ve Westgate byly vyrabovány. [celá zpráva]

Teroristé byli jen čtyři

Na stejné tiskové konferenci, kde Karangi potvrdil rabování, také řekl, že při akci keňské armády zahynuli všichni čtyři útočníci. Původně se přitom uvádělo, že středisko obsadilo 10 až 15 útočníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci při zásahu rabovali v nákupním centru WestgateVideo: Reuters

Výrazně nižší počet útočníků než původně uváděný přitom vyvolává další a další pochybnosti o tom, zda Keňa vedla akci proti teroristům adekvátním způsobem. Podle některých zpráv nasazení armády vyostřilo situaci a vedlo k vyššímu počtu obětí. Armáda údajně mohla i za pád části střediska, když v něm použila tarasnice Carl Gustav.

Šéf kriminálního oddělení policie Ndegwa Muhoro pak podle AFP dodal, že jeden z teroristů volal během útoku, který si vyžádal 67 životů, do Norska. Jeden z útočníků, 23letý Somálec Hassan Abdi Dhuhulow měl norské občanství. [celá zpráva]

Muhoro dále sdělil, že s identifikací těl pomáhá Interpol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám