Hlavní obsah

V Austrálii se zřítilo hasící letadlo, pilot zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Boje s rozsáhlými požáry v Novém Jižním Walesu v Austrálii si vyžádaly druhou oběť. Zemřel pilot vodního bombardéru, který hasil požár nazvaný State Mine v Modrých horách, uvedla BBC. Letoun se zřítil u Ulladully. Tento požár vznikl při ostrých střelbách při armádním cvičení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii se zřítilo letadlo, které hasilo lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

„Je to tragédie pro hasiče,“ řekl komisař pro venkovské oblasti Nového Jižního Walesu Shane Fitzsimmons.

Stroj dopadl do národního parku Budawang asi 270 km jihovýchodně od Sydney. Zahynul 43letý pilot. Záchranáři jeho tělo objevili, ale nepodařilo se jim ho vyprostit, zahnal je silný vítr ženoucí proti nim dým z požáru a obtížný terén. Pád stroje navíc zažehl další požár. Hasiči se jej snaží zlikvidovat.

Foto: NASA, Reuters

Satelitní záběr na požáry v Novém Jižním Walesu

Vítr sice ve čtvrtek zeslábl, ale rychlost 75 km/h je stále vysoká. Také se mírně ochladilo, ale požáry stále zuří a hrozí, že se mohou dostat do hustěji zalidněných oblastí. Zatím zničily 200 domů.

Pilot je druhou obětí, první byl 63letý muž, který dostal 18. října infarkt.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Vrtulník hasí požár v australském Faulcombridge

Největší požár zažehla armáda

Hasiči ve čtvrtek také potvrdili, že požár State Mine, který sežehl už 125 000 hektarů a má čelo široké 300 km, vypukl minulou středu v důsledku rutinních armádních ostrých střeleb. [celá zpráva]

V Novém Jižním Walesu zuří na 60 požárů, velké jsou čtyři v State Mine u Lithgow, ve Springwoodu, na jihu od Sydney ve Wollondilly a na severu u Newcastlu.

Foto: ČTK/AP

Dým z požáru u australského jezera Lake Macquarie

Požáry buše jsou součástí australského ekosystému a semena některý rostlin klíčí, jen když jsou sežehnuta. Tato společenství, jejichž součástí jsou pravidelné požáry, se označují za požárový klimax.

Australský premiér Tony Abbot také chce zrušit uhlíkovou daň, kterou zavedla předchozí labouristická vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám