Hlavní obsah

Na Indii se řítí cyklon velikosti Francie, úřady spustily masovou evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

K Indii se v sobotu blíží nejsilnější cyklon od roku 1999, úřady evakuují více než 500 000 obyvatel z pobřežních oblastí států Urísa a Ándhrapradéš. Meteorologové předpovídají, že cyklon Phailin zasáhne pobřeží ve večerních hodinách místního času. Pobřežní oblasti Indie už nyní bičuje silný vítr a déšť a uprostřed dopoledne byla zatažená obloha skoro černá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie se připravuje na cyklon PhailinVideo: Reuters

 
Článek

Podle indické meteorologické služby bouře dosáhne síly větru až 240 kilometrů za hodinu. Američtí meteorologové ale varovali, že cyklon Phailin, který pokrývá téměř celou plochu Bengálského zálivu, může dosáhnou síly větru 270 kilometrů v hodině s nárazy do 315 kilometrů v hodině. Pak by cyklon mohl lámat i historické rekordy. "Pokud to nebude rekord, tak bude velmi, velmi blízko," řekl AP odborník na hurikány z Miamské univerzity Brian McNoldy.

Foto: news.yahoo.com

Obří cyklón Phailin řítící se na Indii

Stav nejvyššího ohrožení

Úřady kvůli možným katastrofálním následkům cyklonu vyhlásily už v pátek stav nejvyššího ohrožení a zahájily rozsáhlou evakuaci obyvatelstva. Na 440 000 lidí muselo opustit domovy a uchýlit se do nouzových útočišť. Podle úřadů jde o jeden z nejrozsáhlejších přesunů obyvatelstva dosud zorganizovaných v Indii. Vláda přitom dala pokyn, aby lidé, kteří se budou zpěčovat, byli k evakuaci donuceni i silou.

V nejvíce ohrožených oblastech je připraveno na 300 pohotovostních týmů složených z armádních lékařů, inženýrů a záchranářů. Připraveny poskytnout pomoc jsou i záchranné skupiny Červeného kříže.

Bouře zatím nevykazuje žádné známky slábnutí a má impozantně velký střed. Pokud bude pokračovat v současném směru, aniž by zeslábla, způsobí značné škody na elektrickém a telekomunikačním vedení, silnicích a železnici, a také na úrodě.

Obavy z přílivové vlny

Přinese s sebou silné deště a zvednout by mohla třímetrovou přílivovou vlnu, která může ohrozit hliněné domky na pobřeží. V nich proto nesmí nikdo zůstat a na moře nesmí vyplouvat rybářské lodě. Podle některých odhadů by přílivová vlna mohla dosáhnout výše šesti až devíti metrů.

Foto: Stringer/india, Reuters

Obří vlna v indickém přístavu Džalaripeta je předzvěstí nejprudšího cyklonu za posledních 14 let

Satelitní snímky bouře ukazují, že rotující okraje dosahují délky téměř 1600 kilometrů od východního pobřeží Indie k západnímu pobřeží Barmy, a cyklon tak pokrývá plochu odpovídající zhruba Francii.

V roce 1999 zasáhl indický stát Urísa smrtící supercyklon, který zabil více než 10 000 lidí. Tentokrát ale oficiální činitelé tvrdí, že jsou lépe připraveni, napsal zpravodajský server BBC News. V obou ohrožených státech je v pohotovosti armáda. Připravená jsou také čtyři vojenská dopravní letadla a 18 vrtulníků, které budou v případě potřeby shazovat do postižených oblastí odříznutých od světa dodávky potravin a dalších základních potřeb.

V metropoli státu Urísa Bhuvanéšvaru lidé v panice vykoupili všechny základní potraviny a regály moha obchodů zůstaly prázdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám