Hlavní obsah

Z Fukušimy unikly další tuny radioaktivní vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Provozovatel zdevastované japonské jaderné elektrárny Fukušima přiznal v úterý únik dalších čtyř tun radioaktivní vody. Podle firmy TEPCO se jedná o dešťovou vodu s nízkou hladinou kontaminace, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Pracovník u poškozeného zařízení ve Fukušimě.

Článek

Voda se do půdy v okolí poškozené elektrárny dostala, když dělníci odčerpávali dešťovou vodu z betonového příkopového žlabu, aby ji přemístili do skladovací nádrže.

Dešťová voda zůstává v elektrárně po přívalových deštích, které zatopily betonové žlaby kolem nádrží na skladování kontaminované vody použité k ochlazování poškozených reaktorů. U některých z těchto nádrží byly v posledních týdnech zaznamenány průsaky.

Fukušimská elektrárna bude podle meteorologů v příštích několika dnech čelit dalším silným srážkám v důsledku bouře, která se blíží k Japonsku od jihu. Meteorologové předpokládají, že tropická níže Sepat přes noc zesílí a kolem středečních 14:00 SELČ dospěje do blízkosti Fukušimy.

Fukušimskou elektrárnu poškodilo zemětřesení a tsunami z března 2011, kdy se zde roztavila jádra tří reaktorů. Od té doby se zařízení potýká s problémy, především s úniky radioaktivní vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám