Hlavní obsah

Po útoku v Keni vydal Interpol zatykač na Bílou vdovu

Paříž

Interpol vydal na žádost Keni mezinárodní zatykač na Bílou vdovu, což je přezdívka pro Britku Samanthu Lewthwaiteovou, u níž vzniklo podezření, že se v minulých dnech podílela na útoku somálských islamistů v nákupním centru v keňské metropoli Nairobi.

Foto: ČTK/AP

Snímek Samanthy Lewthwaiteové, který vydal Interpol

Článek

Oficiálně se Lewthwaiteová dostala podle prohlášení Interpolu na seznam hledaných osob kvůli obvinění z držení výbušnin a plánování pumových útoků v keňských přímořských letoviscích před dvěma roky.

I po likvidaci teroristického komanda, které do Keni poslaly somálské milice Šabáb, panuje kolem incidentu řada nejasností.

Záhadou je například totožnost, respektive státní příslušnost útočníků. Média informovala, že ve vražedném komandu byli rovněž Američané a Britové. Údajně mezi nimi měla být i zabitá běloška, což vyvolalo dohady, že šlo o devětadvacetiletou Lewthwaiteovou.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují v centru Westgate

Nejsou ale důkazy, že by žena, která jinak má za sebou již bohaté zkušenosti v teroristické činnosti, měla s incidentem v Nairobi co do činění.

Rozchází se také oficiální bilance obětí zveřejněná keňskými úřady, které tvrdí, že mrtvých je 72, a tvrzení Šabábu, že jen rukojmích při incidentu zahynulo 137.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám