Hlavní obsah

Kolaps KLDR může přijít kdykoli. Není plán co dál, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký institut Rand varuje, že kolaps Severní Koreje může nastat kdykoli. Upozorňuje také na to, že pro případ zhroucení KLDR není připraven žádný plán, a upozorňuje, že v nejhorším případě by mohlo dojít ke střetu mezi čínskými vojsky snažícími se zabezpečit severní část KLDR a postupujícími Jihokorejci.

Foto: Yonhap, Reuters

Jihokorejská armáda se cvičí hlavně na případný útok ze Severní Koreje.

Článek

Zpráva institutu Rand vyzývá Peking a Washington, aby se domluvily, jak jednat v případě pádu KLDR. Obě země by podle ní měly také stanovit hranici, jak daleko případně postoupí do nitra Severní Koreje, aby zabránily nekontrolovatelnému úprku Severokorejců ze své země.

Pád může přijít kdykoli

Rand upozorňuje, že pád severokorejského režimu může nastat kdykoli, bez ohledu na to, že je v současné době vidět ekonomické oživení v hlavním městě Pchjongjangu. Podle jeho zprávy se režimu už nemůže dařit držet dál svůj lid v izolaci. Zmiňuje, že v zemi také může růst odpor vůči režimu Kim Čong-una, což dokládá spekulacemi, že byly podniknuty i pokusy ho zabít.

I vysoký jihokorejský představitel BBC, která o zprávě informuje, řekl, že se Soul obává rychlého zhroucení KLDR, jako se to stalo s NDR. Americký odborník Bruce Meyers ale uvádí, že KLDR toho s bývalým Východním Německem nemá mnoho společného a že srovnání vycházejí jen z vnější podobnosti jednoho národa rozděleného na dva státy s odlišným režimem. [celá zpráva]

BBC také upozorňuje, že experti hovoří o brzkém pádu KLDR už dvacet let a země přežila výměny dvou vůdců, zvládla i sankce kvůli svému jadernému programu, který dovedla do úspěšného konce, když provedla tři jaderné výbuchy. Vyrovnala se i s hladomorem, který si mohl vyžádat až milión obětí.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Korejský konflikt začal jako občanská válka, přičemž obě strany se snažily poloostrov sjednotit pod svou vládou. Soul nadále považuje obě Koreje za své svrchované území. V poslední době ale mezi obyvateli Jižní Koreje klesá nadšení z případného sjednocení, které by představovalo výraznou ekonomickou zátěž.

Reklama

Výběr článků

Načítám