Hlavní obsah

Operace proti teroristům v Nairobi po čtyřech dnech skončila, oznámil prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi
Aktualizováno

Protiteroristická akce v nákupním centru Westgate v keňském hlavním městě Nairobi po čtyřech dnech skončila. V úterý večer to oznámil v televizním projevu keňský prezident Uhuru Kenyatta. Podle něj zahynulo 61 civilistů, šest vojáků a pět teroristů. Jedenáct dalších lidí skončilo ve vazbě. Podle médií se několik desítek lidí pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojené složky převzaly kontrolu nad nákupním centrem v NairobiVideo: Reuters

 
Článek

"Útočníky jsme pokořili a porazili," prohlásil Kenyatta.

BBC avizovala ukončení bojů už v poledne. Odvolávala se na policejní zdroje. Krátce poté ale somálská radikální skupina Aš-Šabáb, která se k útokům přihlásila, zprávy policie podle televize Fox News popřela.

Aš-Šabáb uvedl na svém twitterovém účtu, že teroristé stále drží část obchodního střediska: „Uvnitř střediska je stále nespočetné množství mrtvých těl a mudžáhidové stále drží své pozice.” Následovalo vyjádření: „Rukojmí, kteří byli drženi mudžáhidy ve Westgate, jsou pořád naživu, vypadají znepokojeně, ale žijí.”

Keňská policie po poledni oznámila, že operace skončila, že se jen pročesává oblast, kde se měli skrývat dva nebo tři útočníci, a odstraňují se nastražené nálože.

Prezident ve svém vyjádření nebyl schopen potvrdit, zda mezi útočníky byli i Američané nebo Britové, jak uváděla média. Řekl, že experti nyní pracují na odhalení národnosti útočníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nairobi se stále ozývá střelbaVideo: Reuters

Skupina až 15 ozbrojenců obsadila nákupní středisko v sobotu. Útočníci lidi roztřídili na muslimy a nemuslimy. Muslimy nechali odejít, po ostatních začali střílet a házet mezi ně granáty.

Útočila Bílá vdova?

K útoku se přihlásily radikální somálské milice Aš-Šabáb. Útočily v odvetě za účast keňských sil na tažení proti organizaci na jihu Somálska. Podle keňské ministryně zahraničí byli mezi útočníky tři až čtyři občané západních zemí, hovořila o dvou až třech Američanech somálského nebo arabského původu ve věku 18 až 19 let, z nichž jeden žil v Minnesotě, a jedné Britce, přezdívané Bílá vdova.

Podle médií by to mohla být 29letá Samantha Lewthwaiteová, vdova po Germaineovi Lindsayovi, jednom z atentátníků z londýnského metra v létě 2005. Lewthwaiteová je dcerou britského vojáka a k islámu konvertovala ve svých 18 letech.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Zásahová jednotka u nákupního střediska Westgate v Nairobi

Nynější útok v Nairobi by mohl souviset s procesem s Jermainem Grantem (31), který měl začít v pondělí v Mombase, napsala ČTK. Grant v něm čelí obvinění z plánování útoků na hotely v Mombase, jež měl připravovat v roce 2011 s Lewthwaiteovou. Buňka byla ale odhalena a Grant zatčen. Lewthwaiteové se podařilo po výslechu na policii uprchnout.

V luxusní vile v Mombase, již měla tehdy pronajatou, se našel mj. její deník, v němž si prý zapsala přání, aby její děti byli sebevražední atentátníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám