Hlavní obsah

Pákistánec utopil dceru před očima své ženy. Prý chtěl syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

Pákistánec se přiznal, že ve vzteku zabil v Láhauru svou dceru. Hodil ji do řeky Ravi, protože chtěl syna. Svého činu nyní lituje. Čeká na obvinění a soud, ale není jasné, jak vysoký bude trest, protože v Pákistánu je relativně běžné, že se nechtěné dcery zabíjejí.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánští milicionáři

Článek

Osmadvacetiletý Umar Zaíb, který se živí jako rikša, řekl před budovou soudu BBC: „Byla to chyba, udělal jsem velkou chybu. Nevím, co mi to vjelo do hlavy, když jsem to udělal.“

Policii se přiznal. Řekl, že čin spáchal ve vzteku. Jeho 24letá žena Sumera ale popsala, že nešlo o náhlý výbuch vzteku. „Bylo to pozdě večer, přesto mi manžel řekl, že všichni musíme navštívit jeho sestru, ale zastavili jsme u řeky. Měla jsem s sebou obě naše dcery. Můj manžel mi řekl, že nedržím Zainab správně, a vzal si ji ode mě. Před mýma očima ji hodil do řeky,“ vypověděla matka dítěte.

„Byla jsem bezmocná. Začala jsem plakat. Zainab ve vodě křičela, ale když jsem ji zkoušela pomoci, bil mě,“ dodala žena s tím, že si je jista manželovým motivem. „Od chvíle, kdy se narodila první dcera, nebyl šťastný, chtěl syna. Řekl, že když budu mít další dceru, zabije naše první dítě Zainab. Když jsem před osmi týdny porodila další děvče, vyhrožoval stále více a více, že to udělá,“ řekla matka.

Manžel jí vyhrožoval, že ji zabije, pokud někomu řekne o tom, co se stalo u řeky. Na policii nešla, ale nakonec se po týdnu svěřila rodičům. Ti ji podpořili a tragédie vyšla najevo. Policie muže zadržela.

Dcery se běžně zabíjejí jako méněcenné

Podle dětského fondu UNICEF jsou podobné případy v Pákistánu celkem běžné, dcery se vraždí, protože jsou považovány za méněcenné, ale také kvůli chudobě, neboť jejich provdání vyžaduje věno.

I policista Bašarat Ali, který má případ na starosti, přiznává smutnou realitu: „Ano, takovéto případy se v Pákistánu stávají.“

Podle něj však má hodně co vysvětlovat i Sumera. „Jak může matka, která vidí, jako někdo hodí její dceru do řeky, jen tiše odejít a týden to neohlásit?”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám