Hlavní obsah

Chabarovsk ohrožují rozsáhlé záplavy, může dojít k masové evakuaci města

Chabarovsk

Mohutná záplavová vlna ohrožuje východoruský Chabarovsk. Ve středu radnice varovala obyvatelstvo před hrozbou masové evakuace. Hladina řeky Amuru dosáhla rekordních 690 centimetrů a ve čtvrtek překročila sedm metrů. Pokud se zvýší ještě o metr, nařídí starosta Alexandr Sokolov vyklidit město. Celý ruský Dálný východ se potýká se záplavami už asi dva týdny.

Foto: ČTK/AP

Zaplavená část Chabarovsku

Článek

Ve více než půlmilionovém městě je už zatopeno 700 domů, nápor vody nedokáže zadržet ani deset kilometrů narychlo postavených hrází. Úřady už musely nechat vyklidit dvě pobřežní čtvrti, kde žilo 23 000 obyvatel, oznámila agentura Interfax. V bezprostředně ohrožené zóně žije dalších 40 000 lidí. Stoupající hladina hrozí, že zatopí několik životně důležitých energetických a dopravních objektů.

Foto: Igor Churackoff, ČTK/AP

Obyvatel Amurem zaplaveného Velkého ussurijského ostrova

Nejkritičtějším místem je podle záchranářů kromě půlmilionového Chabarovska silnice spojující toto město s Komsomolskem na Amuru. Komunikace je životně důležitá pro zásobování obyvatel a pro přepravu stavebního materiálu nutného k budování  hrází. Ochránit silnici před stoupající vodou se snaží stovky dobrovolníků, pomáhá i armáda.

Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace ale hromadné vyklizení města zatím nehrozí. Situace je podle něj pod kontrolou, na budování protipovodňových zábran se podílí armáda a tisíce dobrovolných záchranářů. Do města, které je zcela v zajetí rozvodněné řeky, dopravují vrtulníky léčiva, postaráno je podle ministerstva rovněž o hospodářská zvířata.

Foto: Igor Churackoff, ČTK/AP

Evakuace obyvatel Velkého ussurijského ostrova na Amuru u Chabarovsku

Dosavadní rekordní výšku vody naměřili v Chabarovsku v roce 1897, kdy se Amur zastavil na úrovni 642 centimetry. Předpovědi meteorologů nejsou podle Interfaxu příznivé, někteří nevylučují, že hladina by mohla vystoupat až na úroveň osmi metrů.

Foto: Igor Churackoff, ČTK/AP

Obyvatel Chabarovska před domem, ze kterého odčerpávají vodu.

Záplavy kromě Chabarovského kraje postihly na Dálném východě i Židovskou autonomní oblast, Magadanskou oblast a Přímořský kraj. Jen škody na zemědělských plodinách podle odhadů dosahují devíti miliard rublů (asi 5,2 miliardy Kč). Oběti na životech ale podle tamních médií prozatím hlášeny nejsou.

U Chabarovsku se stékají řeky Amur a Ussuri.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám