Hlavní obsah

Mugabe znovu vyhrál volby v Zimbabwe

Harare

Dlouholetý prezident Zimbabwe Robert Mugabe zvítězil v nedávných volbách hlavy státu, a zajistil si tak další pětiletý mandát v čele země. Oznámila to v sobotu zimbabwská volební komise. Mugabeho hlavní volební rival, dosavadní premiér Morgan Tsvangirai výsledky voleb kvůli údajným podvodům neuznává a příští vládu hodlá bojkotovat.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Robert Mugabe hlasuje v prezidentských volbách. Foto z 31. 7. 2013

Článek

Evropská unie v reakci v sobotu vyjádřila znepokojení nad "údajnými nesrovnalostmi", zprávami o neúplné účasti a nedostatkem transparentnosti v rámci voleb.

Mugabe je prezidentem jihoafrické země od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1980. V prvním kole středečních voleb dostal 61 procent hlasů a jeho strana si v parlamentu zajistila dvoutřetinovou většinu. Umožňuje jí to tak změnit ústavu, jejíž poměrně liberální znění teprve v březnu schválili Zimbabwané v referendu.

Premiér vyhlásil bojkot

Tsvangiraiovo Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) mělo dosud v dolní komoře parlamentu většinu. Premiér tvrdí, že jeho strana středeční parlamentní volby vyhrála, Mugabeho strana je ale ukradla.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai výsledky voleb odmítl

"Nebudeme se podílet na vládních institucích," uvedl dnes Tsvangirai po krizovém jednání špiček jeho strany. Zimbabwany vyzval, aby s vládou vzešlou z voleb odmítli spolupracovat. Zároveň sdělil, že MDC použije všechny právní prostředky k tomu, aby jejich výsledek ve prospěch Mugabeho strany zpochybnila.

Po volbách před pěti lety, po kterých se v zemi rozhořelo násilí, obě strany vytvořily vládu národní jednoty. Podle nynějšího Tsvangiraiova sdělení se však jihoafrická země dostala do ústavní krize a MDC již déle s Mugabeho stranou ZANU-PF nebude jednat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám