Hlavní obsah

Mugabeho strana mluví o drtivém volebním vítězství

– Harare

Zimbabwský prezident Robert Mugabe údajně získal ve středečních prezidentských volbách nejméně 70 procent hlasů. Uvedl to v pátek mluvčí jeho strany ZANU-PF Rugaro Gumbo poté, co Africká unie oznámila, že volby v Zimbabwe byly svobodné a spravedlivé.

Článek

„Očekáváme drtivé vítězství, Předpokládáme, že prezident získá 70 až 75 procent hlasů,” řekl mluvčí Afrického národního svazu Zimbabwe – Vlastenecké fronty (ZANU-PF) Rugare Gumbo agentuře AFP. „Věřím také, že budeme mít zhruba dvoutřetinovou většinu v parlamentu, nemůžeme mít méně než 130 až 140 křesel,” dodal Gumbo. Podle dosud zveřejněných výsledků zvítězila Mugabeho strana v 52 z celkových 62 volebních obvodů.

Dvoutřetinová většina v parlamentu by mu umožnila změnit liberální ústavu, která byla v březnu schválena v referendu.

Šéf pozorovatelské mise Africké unie Olusegun Obasanjo podle agentury AFP označil volby v Zimbabwe za „svobodné, čestné a hodnověrné”. Pozorovatelský tým ale požaduje vyjasnění některých incidentů, jimž „se dalo předejít a které dokonce napovídají porušení zákona”, řekl podle agentury AP bývalý nigerijský prezident Obasanjo.

Nezávislá komise ZESN přitom už ve čtvrtek uvedla, že volby byly zmanipulované, protože ve městech kde má Mugabe nejmenší podporu, lidé nemohli volit. Zatímco na venkově bylo registrováno 99,7 % voličů, ve městech jen 67,94. Ve městech prý 82 procent volebních míst zabránilo některým voličům odevzdat hlasy, zatímco na vesnicích to mělo být jen 38 procent. [celá zpráva]

Foto: Philomon Bulawayo, Reuters

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Hlavní Mugabeho rival Morgan Tsvangirai a opozice uvedli, že volby byly „parodií na demokracii” a výsledky předem odmítají. Tsvangiraiův tábor už den po hlasování označil volby za „kolosální podvod” a jejich výsledky za neplatné. Neustále poukazuje na masivní manipulace a údajné podvody kolem hlasování.

Devětaosmdesátiletý Mugabe vládne v Zimbabwe od doby, kdy země získala nezávislost, tedy už 33 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám