Hlavní obsah

Tálibán zakázal mužům nosit průhledné či vypasované šaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánský Tálibán zakázal mužům v kmenové oblasti Jižní Vazíristán nosit průhledné či vypasované oblečení. Problém mohou mít i obchody, které se rozhodnou takovéto oděvy prodávat. Podle agentury AFP jim hrozí pokuta i uzavření.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu.

Článek

Obchodníci ve městě Vana, které je hlavním střediskem Jižního Vazíristánu u afghánských hranic, uvedli, že písemné varování dostali tento týden před začátkem muslimského postního měsíce ramadánu. Ten začali místní muslimové slavit ve čtvrtek.

„Všechny podobné oděvy, které jsou z tenkého materiálu a nezakrývají odpovídajícím způsobem mužské tělo, jsou neislámské a proti paštunské kultuře,“ uvedl varovný leták Tálibánu rozdávaný na hlavním tržišti ve městě Vana.

Každý obchodník, který by byl přistižen, jak něco takového prodává, může dostat pokutu ve výši 5000 rupií (asi 1000 korun) a bude muset nejméně na pět dní zavřít svůj obchod. Leták zároveň varoval všechny místní muže, aby podobné oděvy nenosili.

Vládní úředník ve Vaně existenci tohoto varování potvrdil a dodal, že místní ozbrojenci už dříve zakázali prodej přiléhavého nebo průsvitného oblečení pro ženy. Ozbrojenci hnutí Tálibán se v Pákistánu často zaměřují proti věcem, které pokládají za neislámské, a napadají proto například obchody s hudbou nebo s filmovými nahrávkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám