Hlavní obsah

Severní Korea raketu s jadernou hlavicí neodpálí, tvrdí Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Soul
Aktualizováno

Severní Korea zatím neprokázala technické schopnosti k odpálení rakety s jadernou hlavicí, jelikož nemá k dispozici dostatečně malé hlavice. Uvedlo to ve čtvrtek americké ministerstvo obrany, které tak reagovalo na zprávu vojenské rozvědky. Ta se naopak domnívá, že KLDR jadernou raketu odpálit může, ale střela by nebyla spolehlivá. Se stanoviskem Pentagonu se ztotožňuje Jižní Korea.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kin Čong-un s generály

Článek

„Bylo by nepřesné tvrdit, že severokorejský režim plně otestoval, vyvinul nebo prokázal takové jaderné schopnosti, o nichž mluví zpráva rozvědky,“ prohlásil mluvčí Pentagonu George Little.

Ministr obrany Chuck Hagel ve čtvrtek v Kongresu rovněž vyloučil, že by Severní Korea byla nyní schopna napadnout území USA. Podle Hagela k tomu nemá spolehlivé dalekonosné rakety.

KLDR nebude akceptována jako jaderná mocnost

Šéf americké diplomacie John Kerry, který v pátek navštívil Jižní Koreu, doplnil, že KLDR "nebude přijata za jadernou mocnost", čímž naznačil, že USA chtějí, aby se Severokorejci svého jaderného programu vzdali. [celá zpráva]

Ke stejnému závěru jako Pentagon dospělo jihokorejské ministerstvo obrany. „KLDR provedla tři nukleární zkoušky. Panují však pochyby, jestli došla tak daleko, aby mohla snížit hmotnost a rozměry natolik, aby se nálož dala namontovat na raketu,“ uvedl úřad ve svém prohlášení.

Dokument Zpravodajské služby ministerstva obrany pochází z března a měl zůstat neveřejným.

Na Korejském poloostrově eskaluje napětí po únorovém jaderném testu KLDR, v pořadí třetím. Jižní Korea a USA odpověděly armádním cvičením a Američané v OSN iniciovali zpřísnění sankcí vůči severokorejskému režimu. Pchjongjang pak vypověděl příměří s Jihem, uzavřel společnou průmyslovou zónu a pohrozil jaderným útokem. V posledních dnech přemísťuje rakety středního doletu Musudan a experti soudí, že se je chystá otestovat.

Reklama

Související články

KLDR vyzvala cizince, aby opustili Jižní Koreu

Komunistická Severní Korea vyzvala v úterý cizince v Jižní Koreji, aby se pro případ války přichystali k evakuaci ze země. Informovala o tom severokorejská...

KLDR může vypálit raketu kdykoli, potvrdil Soul

Jižní Korea ve středu potvrdila, že severokorejská balistická raketa Musudan přepravená minulý týden na východní pobřeží země, může být vypálena kdykoli. Řekl...

Výběr článků

Načítám